Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska ubåtsfartyget närmar sig Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Professor Logachev är utrustat med en hangar för mindre ubåtar.

Det ryska ubåtsfartyget närmar sig Sverige.

"Professor Logachev" lyder direkt under den ryska regeringen och är utrustad med "en hangar för mindre ubåtar" enligt fartygsbeskrivningen.

I natt var fartyget i höjd med Skåne - i närheten av holländska stridsfartyg.

I en kommentar till Expressen förnekade holländska marinen i natt att de förföljer det ryska fartyget.

Först kom beskedet att det utpekade moderskeppet NS Concord lämnat området utanför Stockholm.

Det omdiskuterade fartyget, kopplat till Vladimir Putin, har pekats ut som ett moderskepp till en eventuell undervattensfarkost. Men vid 16-tiden i går eftermiddag satte den ryska oljetankern - efter flera dagars drivande utanför Stockholm - kurs mot Primorsk i Ryssland.

- Den går med 11 knops fart österut, sade Daniel Lindblad på Sjöfartsverket.

Ska lasta av råolja

I Primorsk ska den, enligt lastningsinformation som Expressen tagit del av, lasta 100 000 ton råolja. NS Concord väntas anlända strax efter midnatt natten mot torsdag.

Men samtidigt satte ett annat fartyg - även det mycket nära kopplat till den ryska presidenten - åter kurs mot Sverige.

Fartyget Professor Logachev kunde på lokaliseringstjänster ses ta kurs norrut mot Gotlands södra spets.

I natt befann sig fartyget - som gång på gång försvann från positioneringssystemen - mitt på Östersjön i höjd med Skåne.

Expressens granskning av Professor Logachev visar att den ingår i flottan hos ett ryskt statligt bolag, Polar Marine Geosurvey Expedition. Bolaget lyder direkt under en av Putins närmaste män, Sergey Donskoy, 46. Han har under Vladimir Putin haft en lång rad uppdrag som regeringsrådgivare, chef för statliga bolag och utsågs av Putin i maj 2012 till miljöminister.

Avancerad utrustning

Professor Logachev är officiellt ett forskningsfartyg och har enligt det statliga bolaget som uppgift att "söka och undersöka olika undervattensobjekt" och göra "studier av havsbotten". Fartyget har en lång rad avancerade tekniska system för undervattensuppdrag och är bland annat utrustad med en "hangar för undervattensfarkoster".

Professor Logachev hamnade i fokus i söndags sedan norska Dagbladet rapporterat att fartyget satt kurs mot Sverige följt av tre nederländska örlogsfartyg - fregatten Evertsen, korvetten Zeeland och fartyget Amsterdam. Professor Logachev fortsatte söderut, förbi Sverige, men trots att fartygets destination officiellt uppgetts vara "Las Palmas" stannade fartyget sedan i vattnen utanför Gdansk och Kaliningrad. Där har betydande delar av den ryska Östersjöflottan och Spetsnaz, de ryska specialförbanden, sin bas.

"Ett sammanträffande"

Sent i går kväll kunde de två av de nederländska fartygen - Zeeland och Evertsen - ses åter ta exakt samma kurs efter Professor Logachev, nu norrut, innan de plötsligt försvann från positioneringssystemen.

I en kommentar i natt till Expressen menade befälhavaren och talespersonen Karen Loos, på nederländska marinen, att det är ett sammanträffande.

- Den nederländska marinens fartyg HNLMS Evertsen, Amsterdam och Zeeland avgick från hamnen i Tallinn söndagen den 19 oktober. Fartygen genomför en övning i Östersjön och seglade på söndagen för att påbörja en övning med litauiska och polska örlogsfartyg måndagen den 20 oktober.

- De lämnade Tallinn samtidigt men är i övrigt inte relaterat till det ryskägda fartyget Professor Logachev. De holländska fartygen genomförde en rak passage till Gdynia och har inte följt, samverkat eller kommunicerat med det ryska fartyget.

HNMLS Zeeland är en militär patrullbåt som är designad för att kunna ingripa mot lätt beväpnade mål, som smugglare och pirater. HNMLS Evertsen är en mycket avancerad militärfregatt som tidigare varit involverad i piratjakter i Somalia.

Experter oeniga

Frågan om de ryska fartygen delar experterna och flera profiler i fartygsbranschen har tidigare avfärdat NS Concord som ett potentiellt moderskepp för en rysk ubåt i Stockholms skärgård.

Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik på Försvarshögskolan, är dock säker på sin sak.

-  Min bedömning är fortfarande att NS Concord uppträtt på ett mycket märkligt sätt och sannolikt kan kopplas till undervattensverksamheten i Stockholms skärgård. Att NS Concord nu lämnar tillbaka mot Ryssland kan mycket väl vara en avledningsmanöver vilket ryssarna är duktiga på.

- Det kan innebära att Professor Logachev tar över dess roll som moderskepp, eller har en annan uppgift i sammanhanget. Det är givetvis också intressant att den befann sig nära Kaliningrad innan den vände mot Sverige. Och om Nato nu, genom Holland, blandar sig i och följer fartyget är det oerhört intressant, till och med historiskt.

I går trappades situationen upp ytterligare efter rapporter från lettiska armén om att Natos baltiska luftenhet skickat upp ett F-16 för att bevaka ett ryskt signalspaningsflygplan på väg över Östersjön. Även det svenska flygvapnet skickade upp ett plan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.