Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska trupper öppnade eld på Krim

Proryska styrkor marscherar i Simferopol. Foto: Vadim Ghirda

Ryska trupper ska ha öppnat eld när man tog över en militärbas på Krim, uppger Reuters. Ingen ska ha skadats.

En anonym ukrainsk officer från en motorcykelbataljon säger till Interfax att ryska trupper öppnade eld med automatvapen när de intog en flottbas i staden Bachtjysaraj på centrala Krim under eftermiddagen. Ryssarna ska ha tagit personalens mobiltelefoner och börjat flytta utrustning från basen.

Enligt källan ska basens kommendör ha försökt förhandla och ingen ska ha skadats.

Bjuder in till diskussion

Samtidigt säger president Vladimir Putin att han bett sin utrikesminister Sergej Lavrov att bjuda USA:s utrikesminister John Kerry till ytterligare diskussioner om Ukrainakrisen. Enligt Lavrov har Ryssland egna förslag för att få situationen i Ukraina att återgå till att "internationell lag" följs, med hänsyn tagen till alla ukrainska invånares intressen. Lavrov ska ha bjudit in Kerry redan till i dag, men Kerry ville skjuta upp mötet.

USA behöver konkreta bevis för att Ryssland är redo att ställa upp på USA:s diplomatiska förslag för att få ett slut på krisen i Ukraina efter Rysslands oblodiga intagande av Krim, heter det i ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet.

Vill ha försäkran

Till reportrar sade UD-taleskvinnan Jen Psaki att det är tänkbart att utrikesminister John Kerry kan träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov denna vecka, men han vill först försäkra sig om att Ryssland tar USA:s diplomatiska förslag på allvar.

– Han (Kerry) ryggar inte för att ta ett plan eller att ha ett möte på tumanhand men han vill försäkra sig om att det tas på allvar av den andre också, sade Psaki.

Nato gör spaningsflygningar

Samtidigt kommer uppgifter om att Nato kommer inleda spaningsflygningar över Polen och Rumänien för bidra till övervakningen av läget i Ukraina, rapporterar Reuters.

Natos högsta militäre befälhavare, amerikanen Philip Breedlove, gav enligt en Nato-talesman klartecken till flygningarna i dag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!