Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland oroar sig för Natonärmandet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Yuri Kochetkov / Epa / Tt
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist var med och skrev debattartikeln, som oroar Ryssland.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Om Sverige och Finland närmar sig Nato är det "speciellt bekymmersamt", anser ryska UD.

Kommentaren är ett svar på att försvarsministrarna i Sverige, Finland, Island och Danmark gemensamt gått ut i den debattartikel och varnat för incidenter orsakade av Ryssland.

Men Sverige är i sin fulla rätt att agera som man gjort, menar försvarsministern.

– När det gäller åtgärder som vi vidtar inom Nordesco så är det upp till de nordiska länderna som suveräna stater, och kan inte påverkas av något annat land, säger försvarsminister Peter Hultqvist i en skriftlig kommentar på söndagen.

De fem nordiska försvarsministrar skrev en gemensam artikel i Aftenposten, där de varnar för framtida incidenter och en oroligare värld, orsakad av Ryssland.

Norska Ine Eriksen Søreide, danska Nicolai Wammen, Finlands Carl Haglund, isländska Gunnar Bragi Sveinsson och den svenske försvarsministern Peter Hultqvist står gemensamt bakom artikeln.

Försvarsministrarna varnar för att säkerhetssituationen kan förändras drastiskt och inleder sin gemensamma text:

"Den ryska aggressionen mot Ukraina och olagliga annektering av Krim är ett brott mot internationell rätt och andra internationella överenskommelser. Det ryska handlandet är den största utmaningen av den europeiska säkerhetssituationen. Denna utveckling innebär att säkerhetssituationen i de nordiska ländernas närområden märkbart har försämrats under det senaste året ...vi måste vara beredda på nödsituationer eller händelser kan inträffa. "

Nu har ryska UD kommenterat utspelet, rapporterar Reuters.

Oroar Ryssland

Det är särskilt ett finskt eller svenskt närmande till Nato som Ryssland ser som bekymmersamt.

Sverige och Finland står utanför Nato men har ökat samarbetet. Detta oroar Ryssland, enligt ryska utrikesdepartementet.

"I stället för en öppen och konstruktiv dialog för att finna gemensamma lösningar för att öka säkerheten i norra Europa och hela kontinenten, och att försöka avveckla den ukrainska konflikten, uppmanas de nordiska invånarna att anta en konfronterande strategi", skriver ryska UD i uttalandet.

Det är enbart departementet som står bakom skrivelsen, alltså inte president Vladimir Putin eller försvarsministern Sergej Sjojgu. Ryssland firar påsk just nu. Natten till söndagen gick många i midnattsmässa och påskdagen är generellt en lugn dag i landet.

"Kan inte påverkas"

Försvarsminister Peter Hultqvist sitter i budgetförhandlingar och kommenterar det ryska utspelet skriftligt på söndagen.

– Sakfrågan när det gäller Rysslands agerande vid annekteringen av Krim och konflikten i Ukraina har de nordiska länderna kommenterat, skriver han.

Försvarsministerns kommentar fortsätter:

– När det gäller åtgärder som vi vidtar inom Nordesco så är det upp till de nordiska länderna som suveräna stater, och kan inte påverkas av något annat land. Vår artikel innebär inte att något lands säkerhetspolitiska doktrin förändras.

Hotade över Östersjön

Nyligen hotade ett ryskt jaktplan ett amerikanskt spaningsplan över Östersjön, enligt amerikanska försvarsdepartement. Enligt Pentagon var det fråga om en rutinflygning från amerikansk sida.

– Morgonen den 7 april under en rutinflygning blev ett amerikanskt RC-135U i internationellt luftrum genskjutet av ett ryskt Su-27 på ett osäkert och oprofessionellt sätt, sa Pentagons talesperson Eileen Lainez till Washington Free Beacon.

Det ryska svaret då kom i syrliga ordalag.

– Inga incidenter inträffade under genskjutningen av det amerikanska spaningsplanet, sa generalmajor Igor Konasjenkov till ryska Interfax.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.