Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska spionerna som utvisas från Sverige

Så här lät det när Ann Linde (S) meddelade utvisningsbeslutet
Ryska ambassaden i Stockholm. Här arbetade de ryska diplomaterna som avslöjats som spioner och som nu utvisas från Sverige.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Här är de ryska spionerna som kastas ut från Sverige.

Mikhail Dubrovskiy, 45, Pavel Mavrin, 50, och Vitaly Stanevka, 43, kom till Sverige som diplomater – enligt regeringen är de spioner. 

Men de är inte ensamma. Svenska myndigheter har kunnat bekräfta identiteten på 15 ryska underrättelseofficerare som bedriver illegal verksamhet i Sverige, enligt uppgifter till Expressen.

De tre männen som nu måste lämna Sverige har alla formella positioner på ryska ambassaden i Stockholm. Mikhail Dubrovskiy är ambassadråd och tredje i rang under ambassadören Viktor Tatarintsev. Vitaly Stanevka har även han titeln ambassadråd och Pavel Mavrin är registrerad som attaché i UD:s lista över utländska diplomater. 

Mikhail Dubrovskiy, 45, är född i den ukrainska staden Charkiv som under den ryska invasionen utsatts för återkommande bombningar. Han kom till Sverige sommaren 2021 med sin fru och barn. I det ryska diplomatpasset anges att han är counselor (ambassadråd). Själv håller han en mycket låg profil och syns inte till på sociala medier men frun har på ett konto för ryska klasskompisar postat flera turistbilder från Stockholm.  Från dokument framgår att de i mitten på 00-talet under en tid varit bosatta i Phnom Penh, Kambodja.

Kopia av Mikhail Dubrovskiys ryska diplomatpass

Vitaly Stanevka, 43, föddes enligt passhandlingar i staden Lubny utanför Poltava i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen. Han reste in till Sverige på ett ryskt diplomatpass men enligt dokument från den svenska folkbokföringen är han också medborgare i den karibiska önationen Saint Kitts and Nevis. Han kom till Sverige sommaren 2020 tillsammans med sin fru och två barn. 

Kopia av den utvisade spionen Vitaly Stanevkas ryska diplomatpass.

Pavel Mavrin, 50, är attaché på ambassaden och kom till Sverige sommaren 2020. Han är född i Moskva och i mitten på 00-talet levde han enligt dokument i Islambad, Pakistan. 2012 var han på ryska ambassaden Brasilien, enligt ett dokument från ett FN-möte.

Kopia av den utvisade spionen Pavel Mavrins ryska diplomatpass.

Besked i måndags

Det var i måndags som utrikesminister Ann Linde meddelade att regeringen beslutat utvisa de tre diplomaterna. Beskedet kom dagen efter att vittnesmål och bilder från staden Butja utanför Kiev nådde omvärlden. När ryska styrkor drog sig tillbaka från Butja stod det klart hur de dödat civila i en omfattning som kommit att chocka världen.

– I dag har också UD beslutat om att utvisa tre ryska diplomater som inte arbetar i Sverige i enlighet med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, sa hon på pressträffen.

– Sedan flera år tillbaka har Säkerhetspolisen tillsammans med andra myndigheter inom totalförsvaret sett en breddad och förhöjd hotbild från främmande makt, framför allt från Ryssland. Hotbilden är både militär och civil och den riktar sig mot Sveriges ekonomiska politiska beslutsfattande, grundläggande fri- och rättigheter och vår territoriella integritet.

Enligt Säkerhetspolisen är cirka en tredjedel av personalen på ryska ambassaden involverade i spioneri. Enligt uppgifter till Expressen har svenska myndigheter kunnat bekräfta identiteten på 15 ryska underrättelseofficerare som är i Sverige under diplomatisk täckmantel. Alla dessa skulle gå att utvisa från Sverige med hänvisning till Wienkonventionen. Starka misstankar finns om lika många till, enligt uppgifter till Expressen.

Att bara tre av dem nu slängs ut ses inom myndigheterna, enligt vad Expressen erfar, som en missad chans att ta itu med problemet. Redan på pressträffen fick Ann Linde frågor om varför inte fler utvisas.

– Det är inte en lätt sak att utvisa diplomater och det får alltid konsekvenser även för vår egen ambassad och vårt eget generalkonsulat. Vi måste hela tiden väga våra egna intressen mot att vi nu bedömer att det är nödvändigt att utvisa en del, men det utesluter på inget sätt att vi kan komma att utvisa flera som i så fall inte följer Wienkonventionen, sa Ann Linde.

Säpo: ”Politisk fråga”

Säkerhetspolisen säger att de inte kan kommentera utvisningarna, eller vilket underlag som de lämnat till regeringen.

– Vi kan inte gå in på den dialog som vi har med vår uppdragsgivare, det är regeringen som fattar beslut om utvisningar, säger Gabriel Wernstedt pressekreterare på Säpo.

Varför utvisades inte fler?

– Det är en politisk fråga som får ställas till riksdag och regering, säger han.

I samband med att Säkerhetspolisens årsrapport släpptes för några veckor sedan konstaterade Säpo att det säkerhetspolitiska läget i Europa allvarligt försämrats och att det kommer att påverka Sveriges säkerhet i flera år framåt.

Andra europeiska länder har utvisat många fler misstänkta ryska spioner, över 200 ryska diplomater har utvisats från EU-länder den här veckan. Danmark har meddelat att de utvisar 15 ryska diplomater som alla uppges vara spioner, Tyskland utvisar 40.  

På ryska ambassaden i Stockholm finns drygt 30 diplomater men utöver det finns det gott om annan personal som också har diplomatisk status. Dessutom finns det personal på ryska handelskammaren på Lidingö och vid konsulatet i Göteborg. 

I februari i fjol utvisade regeringen en anställd vid ryska ambassaden. 

https://twitter.com/AnnLinde/status/1358801654397681664?s=20&t=Jhasaf5NnbPDVRD_2RbrbA

Mannen, som heter Dmitry Volkov, hade diplomatisk status men var inte diplomat. Hos UD var han registrerad som teknisk personal, men enligt vad Expressen erfar är svenska myndigheter övertygande om att han arbetade som spion åt SVR, det ryska utrikesspionaget.

Teorin: Sverige en spionbas

Antalet ryska spioner i Sverige är större än vad som behövs för att spionera enbart på Sverige. Teorin är att ryska spioner använder Sverige som bas för spioneri riktat mot andra länder. Det ska, enligt vad Expressen erfar, heller inte finnas någon strikt landsindelning. Ryska underrättelseofficerare boende i Sverige kan hantera ärenden i Danmark och tvärtom. Det kan i vissa fall ses som en fördel, eftersom det försvårar för säkerhetstjänster som måste koordinera med grannländer.  

Det finns tre ryska underrättelseorganisationer som är verksamma i Sverige. Två av dem härstammar från gamla Sovjetiska KGB. FSB, federala säkerhetstjänsten och SVR, Tjänsten för utrikes underrättelser och den militära underrättelsetjänsten GU som är mer känd under sitt tidigare namn GRU.

Vilka tjänster de tre nu utvisade diplomaterna kommer från har Expressen hittills inte kunnat få bekräftat.

UD:s presstjänst meddelar att de inte ”kommenterar detaljer kring utvisningarna”.

Experten om förtroendet för presidenten i Ryssland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.