Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Ryska spionaget från ambassadens tak – mitt i Stockholm

Ryssland har omfattande utrustning för signalspaning på taken till sina ambassader i Europa, kan Expressen avslöja i samarbete med en grupp europeiska journalister. Satellitbilder och närbilder med teleobjektiv avslöjar utrustningen.

Underrättelsekällor berättar hur mobiltelefoner kan avlyssnas och hur säkerhetspolisens krypterade radiokommunikation kan spåras.

Ryssland

Den ryska ambassaden i centrala Stockholm är utgångspunkt för det ryska spionaget i Sverige. En stor del av ambassadens diplomater är i själva verket spioner, enligt Säkerhetspolisen. Och från ambassaden bedrivs signalspaning enligt chefen för Säpos kontraspionage Daniel Stenling.

– Jag vill inte gå in mer i detalj, för då skulle vi avslöja vad vi vet och försvåra vårt arbete. Men vad vi kan säga är att man har teknisk kapacitet från ryska ambassaden att bedriva teknisk inhämtning – så är det. 

Och det gör man också?

– Ja, säger Daniel Stenling.

Expressen har i samarbete med europeiska journalister kartlagt den ryska signalspaningen i Europeiska huvudstäder. På taken till ambassadbyggnader i ett stort antal europeiska huvudstäder finns antenner och utrustning för signalspaning, visar satellitbilder.

Expressen i internationellt samarbete med Delfi, De Tijd, Dossier Center, Frontstory, ICJK –The Investigative Center of Ján Kuciak, LRT och VSquare.

Det handlar om en rad olika antenner för att fånga radiosignaler i ett brett spektrum. Delar av utrustningen är öppen och synlig från luften, andra delar är gömda i skjul av glasfiberskivor som byggts uppe på taken. Av västerländska säkerhetstjänster är skjulen kända för att dölja spionutrustning. 

Ryska federationens ambassad i Stockholm – på taket finns en mängd antenner och två stycken skjul som bedöms dölja spionutrustning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON, MATTIAS CARLSSON

En analys av satellitbilder visar att i elva EU-länder finns sådana skjul på taket till ryska ambassader eller byggnader kopplade till ambassaderna. 

Störst är anläggningen på taket till ryska ambassaden i Madrid där skjulet täcker hela taket och i praktiken utgör en extra våning. 

Andra länder där sådana skjul uppförts är förutom Sverige och Polen, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Malta, Portugal, Rumänien. 

https://datawrapper.dwcdn.net/G9pRg/1/

I Polens huvudstad Warszawa hittar journalisterna från Expressens samarbetspartner FrontStory vad som beskrivs som en omfattande spioncentral på taket till ett fristående bostadshus som hör till ryska ambassaden, ett 12-våningshus på Ludwig Van Beethoven gatan i sydöstra Warszawa. Journalisterna har tagit del av en drönarfilm som visar taket och utrustning. 

Enligt källor och experter som analyserat videon kan de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna utföra övervakning som täcker upp till 30 km runt Warszawa från taket. 

– Det här taket är den ryska signalspaningens näste, betonar en tidigare högt uppsatt officerare från en västerländsk underrättelsetjänst, som tagit del av drönarvideon. 

– Ryssarna kan lyssna på allt som går på radio, det vill säga radiokommunikation, walkie-talkies, polisfrekvenser. De övervakar också GSM-nätverk, uppger en tidigare högt uppsatt tjänsteman inom de polska underrättelsetjänsterna. 

Enligt hans uppfattning är det mycket troligt att utrustningen är aktiv och i användning.

Taket på ryska ambassadens bostadshus i Warszawa är fullt av antenner och flera skjul som enligt underrättelsekällor döljer spionutrustning.
Foto: Frontstory/Vsquare

Kodnamn ”Zenith”

Skjulet på taket ska enligt källorna vara fullt utrustat för att styra signalspaningsutrustningen.

”Ryssarna bevakar ingången strikt till den – förutom den militära residenturen var det bara den GRU-officer som var delegerad för att sköta den elektroniska underrättelseposten som hade tillgång till denna del av taket. Positionen har kodnamnet Zenith.” säger källan. 

Den ryska ambassaden i Sverige ligger tvärs över gatan från Expressens redaktion på Gjörwellsgatan i Stockholm. Med hjälp av teleobjektiv har vi fotograferat antennerna i detalj. Experter har utifrån bilderna sedan kunnat identifiera antennerna och uppskattat inom vilka frekvenser varje antenn kan fånga eller sända radiosignaler. 

Utrustningen ser enligt experterna sliten ut och installationen ger ett delvis slarvigt intryck. Precis som i Polen har byggnaden i Stockholm skjul av glasfiberskivor på taket. Från antennerna kan man se kablar gå in genom väggen till ett av de två skjulen. 

https://datawrapper.dwcdn.net/taH3u/2/

Journalister på belgiska samarbetspartnern De Tijd visar bilder från den ryska ambassaden i Stockholm för en expert på signalspaning. En av antennerna väcker särskilt hans intresse, den består av fyra horisontella korsformade element förutom en vertikal mast. 

”Du kan se på den här antennen att den har ”förkortats” med spolar. Den borde egentligen bestå av en mycket längre mast för att optimalt ta emot ett visst frekvensområde, men det är ofta inte genomförbart. Du kan inte ta reda på exakt vilka frekvenser det är, men du kan se här att den är inställd för en viss, specifik tillämpning. Den horisontella delen säger mig att mottagningen är inriktad på relativt korta avstånd, mindre än 500 kilometer ungefär.”

”En av möjligheterna med en sådan antenn skulle vara att avlyssna sjöfartskommunikation”, säger experten till De Tijd.

Foto: Mattias Carlsson

Diskonantenner som beroende på konfiguration täcker bandet 30 – 500 Mhz. Inom dessa frekvenser finns bland annat det statliga krypterade radiosystemet RAKEL som används av polisen, Säpo och andra myndigheter. Det är en vanlig antenn för att lyssna, men fungerar också som sändarantenn. ”På grund av de frekvenser de tar emot är de mer lämpade för lokala signaler. Taxibolag använder dem, du kan använda dem för att ta emot kommunikation mellan piloter och kontrolltornet nära en flygplats och fånga upp de – numera krypterade – radiosignalerna från polisen. Ambassader kan också använda dem för att kommunicera med personal utanför ambassadens område via sin egen krypterade radiolänk”, säger en belgisk expert som granskat bilderna.


Foto: Mattias Carlsson

Diamond-antenn avsedd för kortvågsområdet 3 – 30 Mhz. Det fattas en vertikal antenndel som ska sitta ovanpå, vilket medför att användningsområdet frekvensmässigt blir något reducerat. Enligt Post- och Telestyrelsens frekvensplan finns inom detta område ett flertal militära kanaler men även kanaler för amatörradio och sjöfart. En belgisk expert uppger att en av möjligheterna med en sådan antenn skulle vara att avlyssna sjöfartskommunikation.


Foto: Mattias Carlsson

Den vertikala antennen är en bredbandsantenn avsedd för 38 till 75 MHz. Trådarna från den vertikala antennens sidor är jordplan som behövs för att antennen ska fungera optimalt. Enligt frekvensplanen finns här både licensfria kanaler för kortdistansradio men även för militära användning och radioastronomi.


Foto: Mattias Carlsson

En så kallad ryssj-antenn som ser ut som fiskeredskapet. En äldre typ av antenn som kan användas för att sända och ta emot signaler på mycket långa avstånd upp till 500 mil. De har i dag ofta ersatts av sattelitsändare. ”Men eftersom det är en så flexibel antenn och som man både kan ta emot och sända med är det faktiskt omöjligt att säga vad en rysk ambassad gör eller har gjort med den.” säger en belgisk expert som analyserat bilderna. 

Lyder under ryska FSB

Hur utrustningen faktiskt används är svårare att fastställa utifrån bilder, men med hjälp av nu och tidigare aktiv underrättelse- och säkerhetstjänstpersonal från flera europeiska länder har vi kunnat skapa en bild av vilka förmågor ryssarna har.

– Vi övervakar intensivt, visuellt och på annat sätt, vilken utrustning som finns på den ryska ambassaden. Varje gång de installerar något nytt där, skickar vi omedelbart bilder till våra allierade och rådgör med dem om vad det är och vad det är till för. Vi vidtar passiva åtgärder, det vill säga vi övervakar det. Men också aktiva åtgärder, säger en person med koppling till den slovakiska säkerhetstjänsten.  

Ett av systemen är till för att upptäcka och spåra eventuell övervakning mot de egna spionerna, så kallat kontraspionage. Systemet har en räckvidd på 25 till 30 kilometer.

En tidigare officer vid en centraleuropeisk underrättelsetjänst berättar att ryska ambassadernas övervakningssystem sköts av teknisk personal som lyder under den ryska säkerhetstjänsten FSB. 

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: TASS / SIPA USA TT NYHETSBYRÅN

I Sverige är både den ryska civila utrikesunderrättelstjänsten SVR och den militära underrättelsetjänsten GRU aktiva. Även den ryska säkerhetstjänsten FSB har verksamhet i Sverige. De ger bland annat stöd till personal från SVR och GRU under operationer. 

Den tekniska utrustningen upptäcker radiotrafik runt ambassaden och på sätt kan de upptäcka det lokala kontraspionagets arbete.

– Kontraspionaget som håller ett öga på den ryska ambassaden kommunicerar vanligtvis via radio eller mobiltelefon. Ryssarna försöker upptäcka båda. Så om de ser att radiotrafiken runt deras byggnader, bilar eller agenter ökar, stoppar de omedelbart sin verksamhet för att undvika att äventyras, säger en tidigare officer vid en centraleuropeisk underrättelsetjänst. 

Enligt en källa inom svensk underrättelsetjänst har man upptäckt att detta system även används i Sverige. 

I Sverige använder myndighetspersonal, polis och säkerhetspolis radioutrustning i Rakelsystemet. Trafiken är krypterad, det hindrar dock inte den ryska utrustningen från att positionera apparaterna. 

Även mobiltelefoner kan positioneras och även avlyssnas från ryska ambassaden.

– I mitt lands huvudstad, på 2010-talet, kunde de utföra radiospaning på en radie av 25-30 kilometer och även avlyssna telefonsamtal. Detta kan ibland göra kontraspionageoperationer omöjliga. Spanarna var tvungna att byta mobiltelefoner ofta, för om något av dessa nummer identifierades och placerades runt ambassaden visste ryssen att de övervakades, säger den tidigare officeren vid en centraleuropeisk underrättelsetjänst.

En metod som rysk underrätelsetjänst använder kallas ”zoning” – staden där en operation ska genomföras delas upp i zoner om fem och sex kilometer. Inför ett hemligt möte går spionen genom zonerna enligt en på förhand bestämd rutt samtidigt som den tekniska personalen på ambassaden bevakar vilka mobiltelefoner och vilken radiotrafik som rör sig genom zonerna. 

”Om det operativa supportteamet lokaliserar en av kontraspionernas mobiltelefoner och ser att den här telefonen rör sig mellan områden, dyker upp i ett annat område och följer den ryska spionen, avbryter de omedelbart operationen för att undvika att bli tagna.”

Det är sedan tidigare känt att Sergei Skripal bland annat mötte och hjälpte den estniska underrättelsetjänsten. Här tillsammans med sin dotter Julia i mars 2018.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Enligt källan har den ryske avhopparen Sergei Skripal, som rysk underrättelsetjänst försökte giftmörda med nervgiftet novitjock i Salisbury 2018, bidragit med mycket kunskap om hur dessa system fungerar.

– Tillsammans med sin brittiska hanterare turnerade han i Europa och höll föreläsningar för yrkespersoner som arbetar på detta område, säger källan. 

Det är sedan tidigare känt att Skripal bland annat mötte och hjälpte den estniska underrättelsetjänsten. 

En annan metod som rysk underrättelsetjänst använder är en mobil utrustning för att fånga vilka mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område – så kallade IMSI-catcher. Syftet är att identifiera intressanta personers mobiltelefoner. Varje mobiltelefon har ett unikt IMEI-nummer som är grunden för en säker identifiering inför en eventuell avlyssning.

Christer Olsén med bakgrund från både FRA:s och och Säkerhetspolisens tidigare signalspaning förklarar hur det kan fungera: 

– Om vi tar ett teoretiskt exempel att ryssarna vill identifiera vilken mobiltelefon som ÖB har för att se hur han rör sig och för att kunna hacka telefonen. Då sätter man sig i en bil i närheten av ÖB:s arbetsplats och så registrerar man alla IMEI-nummer som finns i närheten. Sen gör man motsvarande på andra platser där man vet att ÖB brukar befinna sig. Sen körs de olika mätresultaten mot varandra för att vaska fram den eftersökta mobiltelefonen, säger Christer Olsén.

Telefonen kan sedan hackas på distans – det finns i dag flera välkända system för att avlyssna allt som sker på en telefon.

– Nuförtiden är man så medveten om den här risken att inga känsliga samtal förs över telefon, inte ens på krypterade appar utan man ses personligen, säger han.

Över 400 misstänkta spioner utvisade

Efter inledningen av det ryska anfallskriget mot Ukraina i fjol utvisade EU-länder över 400 misstänkta ryska spioner från ambassader runt om i Europa. 

I Sverige utvisades tre diplomater – Expressen avslöjade deras identiteter redan i april i fjol. Utöver de tre diplomaterna som skickades hem ska svensk säkerhetstjänst ha identifierat ytterligare tolv ryska diplomater som i själva verket är spioner. Daniel Stenling på Säpo säger att de försöker ha så bra koll som möjligt på de ryska diplomaterna. 

 – Det är väldigt svårt för oss att ha total koll på samtliga individer även om vi har en god uppfattning om vad man håller på med på totalen. Men det tar betydande resurser från Säkerhetspolisen att följa de här underrättelseofficerarna, säger han.

Daniel Stenling, chef för kontraspionage på Säkerhetspolisen.
Foto: Mattias Carlsson

Trots det ryska anfallskriget mot Ukraina har det ryska spionaget i Sverige fortsatt med oförändrad styrka. 

– Man har omorganiserat väldigt mycket resurser till Ukraina och det gäller även underrättelseresurser. Vad vi har kunnat konstatera är att man ändå har bibehållit sin underrättelseverksamhet och sitt underrättelsetryck mot Sverige. Det säger någonting om hur intressant Sverige ändå är, säger Stenling.  

Att inte fler diplomater utvisats från Sverige – trots att Säkerhetspolisen känt till att de är spioner – beror på politiska överväganden. 

Sverige utvisade ju förhållandevis få i jämförelse med andra länder. Vad beror det på? 

– Det är ett helt och hållet ett beslut från utrikesdepartementet och regeringen. Den frågan måste ställas dit.  

Men kan Sverige utgöra en bas för spionage i andra länder eftersom vi har utvisat färre?

– I teorin är det ju så och det har vi ju sett också i praktiken att underrättelseofficerare kan röra sig mellan länder. Och det är ju någonting som vi följer väldigt noga, för vi vill ju naturligtvis inte att underrättelseofficerare i Sverige ska användas för att driva olovlig underrättelseverksamhet i andra länder. 

– Visst det förekommer, det är möjligt och det är något vi följer noga, säger han. 

Teknisk personal utvisades från Polen

I andra länder, som Belgien, utvisades betydligt fler. Journalister på belgiska tidningen De Tijd har tagit del av underrättelsetjänstens underlag för utvisningarna som visar att prioriterade mål var personer med teknisk kompetens, personal från SVR:s tekniska avdelning och personer som sköter krypto och it-stöd.

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Något som landets justitieminister Vincent Van Quickenborne också bekräftar för tidningen. 

– 21 ryska underrättelseofficerare som var aktiva i vårt land under diplomatisk täckmantel förklarades Persona Non Grata. Därmed försvagade vi de ryska underrättelsetjänsternas position och omintetgjorde eventuella signalspaningsoperationer. Trots allt inkluderades en hel del tekniker medvetet på denna lista.. Sådan personal är avgörande i tekniska underrättelseoperationer som hackning och datafångst.

En granskning av de utvisade diplomaternas bakgrund, som journalister på Expressens samarbetspartner Dossier Center gjort, visar att fler länder kan ha haft samma prioritering. 

Många av dem har teknisk utbildning – av de 45 ryska diplomater som utvisades från Polen i fjol var ett 20-tal teknisk personal som bodde i huset på Beethovengatan. 

Av de tre ryska diplomater som utvisades från Sverige i fjol har åtminstone en tydlig teknisk profil enligt research från Dossier Center. Och 2021 utvisade Sverige också en av ryska ambassadens tekniker som bedömdes delta i hackeroperationer. 

Vitaly Stanevka, född 1978. Kopplad till GRU. Registrerades i Sverige i juli 2020 – utvisades april 2022.

Pavel Mavrin, född 1972. Utbildad vid Moskvas statliga institut för elektronik och matematik. Registrerades i Sverige i augusti 2020 – utvisades i april 2022.

Mikhail Dubrovski, född 1977. Kopplad till SVR, utbildad vid Historiska institutionen vid Moskvas statliga universitet. Registrerades i Sverige i augusti 2021 – utvisad april 2022.

Dmitry Volkov, född 1985. Tros arbeta för SVR, studerade vid Moskvas tekniska universitet för kommunikation och informatik. Registrerades i Sverige i februari 2020 och utvisades i februari 2021. Arbetade formellt vid ambassaden som teknisk personal. Utvisningen skedde som ett svar på en rysk utvisning av en svensk diplomat. Enligt Expressens källor valdes han ut för utvisning pågrund av sin tekniska kompetens. Redan när han kom till Sverige hade svenska myndigheter koll på mannen då han ersatte en annan person vid ambassaden som identifierats som underrättelseofficer.


Expressen har tillsammans med de andra medierna i samarbetet sökt det ryska utrikesministeriet i Moskva - de har inte återkommit. 


Se till att du har Expressens app nedladdad för att få de viktigaste nyheterna