Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska utspelet: Ukrainska kvinnor våldtas i Sverige

Putins propagandamaskin om Sverige och Norge: ”Har ni varit otrevliga?”
UD:s talesperson Maria Zacharova.
Foto: SIPA/TASS/IBL

Rysslands propagandamaskin är i gång igen – och pekar ut Sverige som en farlig plats för ukrainska kvinnor. 

Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova anger högerpopulistiska Samnytt och Jämställdhetsmyndigheten som källor. 

”Det verkliga hotet mot ukrainska kvinnor kommer inte från Ryssland, utan väntar på dem i Europa”, skriver Zacharova på Telegram.

Maria Zacharova hävdar i sin Telegram-kanal att ukrainska kvinnor som flyr till Europa och Sverige löper större risk att utsättas för sexuellt våld än de kvinnor som stannar i krigets Ukraina. 

Som källa anger hon en artikel i högerpopulistiska Samnytt om att män försökt ta sig in på ukrainska flyktingkvinnors tillfälliga boende, ett vandrarhem i Örebro.

”Svenska medier har för övrigt varit fulla av rapporter om våldtäkter mot ukrainska kvinnor”, skriver hon på Telegram, utan att nämna några fall. 

Zacharova länkar också till ett pressmeddelande från Jämställdhetsmyndigheten med rubriken ”Ökad risk för exploatering av ukrainska flyktingar”, där myndigheten skriver att det finns en ökad risk för att ukrainare utsätts för prostitution, människohandel och arbetskraftexploatering i Sverige. 

”Precis som i filmen ”Lilja 4-ever”, skriver Maria Zacharova på Telegram.

– Det som framkommer är en oro för att utsattheten för den här gruppen kommer att öka. Inflationen leder till högre levnadskostnader och den som befinner sig på flykt lever med mycket små marginaler. Detta gör att man lättare blir ett offer för oseriösa arbetsgivare eller sexuell exploatering, sa Jana De Geer, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, i pressmeddelandet. 

Jämför med ”Lilja 4-ever”

Samtidigt anklagar Maria Zacharova Olena Zelenska, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs fru, och Pramila Patten, högt uppsatt tjänsteman inom FN, för att ljuga om att ryska militärer begår sexuella övergrepp mot ukrainska kvinnor. 

”Med tiden har det stått klart för alla – de ljuger gudlöst”, skriver Zacharova på Telegram.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade nyligen om uppgifter som säger att ryska befälhavare uppmuntrar soldaterna till – och till och med beordrar dem – att använda sexuellt våld mot civilbefolkningen i Ukraina.

Ryssland förnekar alla anklagelser om systematiskt sexuellt våld.

Otäcka sjukdomen kan stoppa ryska soldater

Härstammar från första världskriget – leder till förruttnelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.