Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska specialförband i drönarövning i Östersjön

Svenska soldater under övningen "Vintersol 2018" – förra året stördes samma övning av främmande drönare.Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven under försvarsövningen "Aurora 17".Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Soldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, vid ett tidigare tillfälle i Georgien 2004.Foto: / AP / TT / NTB Scanpix
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryska specialstyrkor med ett 50-tal Spetsnaz-soldater har i veckan övat spaning med drönare i Östersjön.

Flera försvarsövningar på svensk mark har under senare tid störts av främmande drönare och den ryska övningen sammanfaller med att en stor svensk försvarsövning ihop med amerikanska marinen avslutas.

Ryssland har på senare tid investerat stort i obemannade luftfarkoster – drönare – med en räckvidd långt in i Sverige från rysk gräns.

– Man måste försöka bilda sig en uppfattning om vad syftet är med den här typen av drönare, har försvarsminister Peter Hultqvist tidigare sagt om upprustningen.

Främmande drönare har flera gånger observerats över Sverige

I samband med flera försvarsövningar på svensk mark har det kommit rapporter om främmande spaningsdrönare på hög höjd – flera tusen meter högre än en vanlig hobbydrönare.

På senare tid har försvaret valt att inte informera om misstänkta drönare och den linjen vidhålls av Försvarsmaktens pressavdelning under onsdagen.

Men bara under 2016 fanns rapporter om främmande drönare vid tre tillfällen:

Soldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, vid ett tidigare tillfälle i Georgien 2004.Foto: / AP / TT / NTB Scanpix

I november laddades vapen för att skjuta ned en drönare vid militärövningen Swenex, i september stoppades trafiken på krigsflygplatsen Hagshult i Småland på grund av en främmande drönare observerats och på Utö i Stockholms skärgård observerades drönare nattetid under den Nato-ledda övningen Baltops.

I Estland och Finland uppmärksammas i veckan en ny rysk övning med soldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, längst västerut på rysk mark i Östersjön och Finska viken på öarna Tyterskär och Hogland.

Elitsoldaterna övade spaning med drönare

Ett 50-tal Spetsnaz-soldater ska ha övat spaning och rekognosering med utgångspunkt från öarna som ligger 42 mil öster om Svenska högarna i Stockholms skärgård.

Här ligger de ryska öarna Hogland och Tyterskär.Foto: Google Maps

Elitsoldaternas övning har bekräftats av det ryska försvarsministeriet, rapporterar Estlands public service-kanal ERR.

Drönarövningen sker samtidigt som Sverige övar med amerikanska marinen

Den ryska övningen med drönare skedde samtidigt som den svenska försvarsövningen "Vintersol 2018" med 1 200 svenska soldater och en mindre enhet från den amerikanska marinkåren avslutas i trakterna kring Boden.

Förra året stördes "Vintersol"-övningen av främmande drönare men Försvarsmakten har inga liknande rapporter i år – men tillägger också att underrättelseinformation inte alltid offentliggörs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.