Svenska soldater under övningen "Vintersol 2018" – förra året stördes samma övning av främmande drönare. Foto: Mats Carlsson/FörsvarsmaktenSvenska soldater under övningen "Vintersol 2018" – förra året stördes samma övning av främmande drönare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Svenska soldater under övningen "Vintersol 2018" – förra året stördes samma övning av främmande drönare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven under försvarsövningen "Aurora 17". Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESFörsvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven under försvarsövningen "Aurora 17". Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven under försvarsövningen "Aurora 17". Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Soldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, vid ett tidigare tillfälle i Georgien 2004. Foto: / AP / TT / NTB ScanpixSoldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, vid ett tidigare tillfälle i Georgien 2004. Foto: / AP / TT / NTB Scanpix
Soldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, vid ett tidigare tillfälle i Georgien 2004. Foto: / AP / TT / NTB Scanpix
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅNRysslands president Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryska specialförband i drönarövning i Östersjön

Publicerad

Ryska specialstyrkor med ett 50-tal Spetsnaz-soldater har i veckan övat spaning med drönare i Östersjön.

Flera försvarsövningar på svensk mark har under senare tid störts av främmande drönare och den ryska övningen sammanfaller med att en stor svensk försvarsövning ihop med amerikanska marinen avslutas.

Ryssland har på senare tid investerat stort i obemannade luftfarkoster – drönare – med en räckvidd långt in i Sverige från rysk gräns.

– Man måste försöka bilda sig en uppfattning om vad syftet är med den här typen av drönare, har försvarsminister Peter Hultqvist tidigare sagt om upprustningen.

Främmande drönare har flera gånger observerats över Sverige

I samband med flera försvarsövningar på svensk mark har det kommit rapporter om främmande spaningsdrönare på hög höjd – flera tusen meter högre än en vanlig hobbydrönare.

På senare tid har försvaret valt att inte informera om misstänkta drönare och den linjen vidhålls av Försvarsmaktens pressavdelning under onsdagen.

Men bara under 2016 fanns rapporter om främmande drönare vid tre tillfällen:

Soldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, vid ett tidigare tillfälle i Georgien 2004.Foto: / AP / TT / NTB Scanpix

I november laddades vapen för att skjuta ned en drönare vid militärövningen Swenex, i september stoppades trafiken på krigsflygplatsen Hagshult i Småland på grund av en främmande drönare observerats och på Utö i Stockholms skärgård observerades drönare nattetid under den Nato-ledda övningen Baltops.

I Estland och Finland uppmärksammas i veckan en ny rysk övning med soldater från Spetsnaz, den ryska arméns specialförband, längst västerut på rysk mark i Östersjön och Finska viken på öarna Tyterskär och Hogland.

Elitsoldaterna övade spaning med drönare

Ett 50-tal Spetsnaz-soldater ska ha övat spaning och rekognosering med utgångspunkt från öarna som ligger 42 mil öster om Svenska högarna i Stockholms skärgård.

Här ligger de ryska öarna Hogland och Tyterskär.Foto: Google Maps

Elitsoldaternas övning har bekräftats av det ryska försvarsministeriet, rapporterar Estlands public service-kanal ERR.

Drönarövningen sker samtidigt som Sverige övar med amerikanska marinen

Den ryska övningen med drönare skedde samtidigt som den svenska försvarsövningen "Vintersol 2018" med 1 200 svenska soldater och en mindre enhet från den amerikanska marinkåren avslutas i trakterna kring Boden.

Förra året stördes "Vintersol"-övningen av främmande drönare men Försvarsmakten har inga liknande rapporter i år – men tillägger också att underrättelseinformation inte alltid offentliggörs.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag