Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska soldater anklagas: Våldtar ukrainska kvinnor

Följ senaste nytt i Expressen TV
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Foto: OLIVIER DOULIERY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryska soldater våldtar kvinnor i områden som Ryssland tagit kontrollen över. Det hävdar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba med hänvisning till ukrainska medier, som rapporterat om minst elva påstådda våldtäktsfall. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har också valt att kommentera uppgifterna i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Uppgifterna är obekräftade. Samtidigt har FN har röstat ja till att utreda påstådda övergrepp i kriget mot Ukraina.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har anklagat ryska soldater för våldtäkter mot kvinnor i ukrainska städer som Ryssland tagit kontrollen över. 

– Vi har sett flera fall, tyvärr, av när ryska soldater våldtar kvinnor i ukrainska städer, säger han i ett video-tal till den brittiska tankesmedjan Chatham House.

Ministern lade inte fram några bevis för de påstådda våldtäkterna, men hänvisade till ukrainska medier som då rapporterat om elva fall i Cherson – den största staden som Ryssland tagit kontrollen över sedan invasionen den 24 februari. 

Dmytro Kuleba menar vidare att internationell lag är ”det enda verktyget civilisationerna har för att försäkra oss om att alla de som gjorde det här kriget möjligt till sist ställs inför rätta”.

Utrikesministern i TV4: Sexualiserat våld i Ukraina

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger i TV4:s Nyhetsmorgon att det har förekommit sexualiserat våld och våldtäkter i samband med kriget Ukraina. 

– Kriget blir grymmare och grymmare mot civilbefolkningen. Den här typen av våld, som kvinnor utsätts för, är väldigt traumatiserande. 

FN utreder påstådda övergrepp i kriget

Uppgifterna om de sexuella övergreppen är inte verifierade av oberoende medier.

I fredags beslutade däremot FN:s människorättsråd att man ska utreda påstådda övergrepp i Rysslands krig mot Ukraina. 32 av de 47 länderna i rådet röstade för, medan två röstade emot, Ryssland och Eritrea. 13 länder lade ner sina röster, där Kina var ett av länderna.

Fredagens omröstning innebär att en oberoende internationell undersökningskommission kan tillsättas, vilket är den högsta möjliga utredning som kan beordras av rådet.

Den Internationella brottmålsdomstolen i Haag har sedan tidigare inlett en utredning om eventuella krigsbrott i Ukraina.

Europarådets generalsekreterare: Skydda Ukrainas kvinnor och flickor

I ett uttalande inför den internationella kvinnodagen uppmärksammar Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić speciellt Ukrainas kvinnor och flickor, som hon menar behöver skyddas.

”Vi står inför det dystra faktum att krig alltid förknippas med distinkta former av våld mot kvinnor och flickor. När de försöker fly konflikter blir kvinnor och flickor ännu mer sårbara, hotade av våld, sexuella övergrepp och våldtäkt”, skriver hon i uttalandet.

Se något mer:

Zoia Melnyk har flytt till Sverige från Ukraina tillsammans med sina barn Alona och Liza

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.