Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska robotar flyttades – kunde nå Norrbotten

Bilder från NRK:s nyhetssändning från i måndags visade hur långt Iskander-missilernas kunde nå. Stora delar av Norrbotten ingick i det området. Foto: Skärmdump NRK
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP / TT NYHETSBYRÅN

Under Rysslands stora försvarsövning Zapad i höstas flyttades robotsystemet Iskander till en position bara 4 mil ifrån den norska gränsen. 

Det innebär att roboten kunde nå stora delar av Norrbotten vid ett angrepp. 

Det var under ett föredrag på Oslo Militäre Samfund i veckan som Morten Haga Lunde, chef för den norska underrättelsetjänsten, berättade om Rysslands agerande.

Under landets stora försvarsövning Zapad, den största övningen sedan kalla kriget, flyttades Iskandersystemet till Petsjengaområdet. Iskander är ett nytt markbaserat precisionsvapen med en räckvidd på cirka 500 kilometer.

Positionen ligger bara fyra mil ifrån den norska gränsen, vilket norska försvaret ser som en övning på ett angrepp mot Norge. 

– Flytten till Petsjengaområdet under övningen i fjol gjorde att stora delar av Nordnorge var inom räckvidd, sa Lunde enligt NRK.

Det är oklart om Iskandersystemet fortfarande finns kvar i området eller om de flyttats igen. Det finns uppgifter om att man flyttat Iskander till Kaliningrad, bara 300 km från Gotland.

”En utveckling som pågått ett tag”

Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, tonar dock ner betydelsen av flytten när han talar med Norrbottenskuriren.

– Det är naturligtvis ett ytterligare verkanssystem som kan nå ner över Nordkalotten, men Ryssland har andra fjärrstridsmedel som man kan skjuta med så egentligen betyder det inte så mycket. Det finns fjärrstridsmedel som man kan skjuta från bland annat ubåtar och flygplan, så man har redan kunnat nå mål på Nordkalotten. Det är inte en utökad räckvidd utan det är snarare så att det är fler sätt att nå målen.

– Ryssland har fjärrstridsvapen som de kan skjuta in i andra länder. Det har man haft länge. Nu håller man på att utveckla flera sådana och förbandsätter dem. Det här är en utveckling som har pågått ett tag, säger Johan Norberg.

Svenska flyg var med i tidigare rysk styrkeövning

Iskanderflytten är den senaste i en rad ryska styrkedemonstrationer. I maj förra året flög ryska bombplan "taktiska profiler" mot en styrka ur Natos flotta som arbetar i norska havet. Bara en vecka senare gjordes en liknande aktion i Nordnorge mot en skandinavisk övning där svenska flyg deltog.

– Detta skedde i samband med en stor allierad luftförsvarsövning som Norge ledde i samarbete med Sverige och Finland, sa Morten Haga Lunde.