Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska reaktionen på avgången: Häxjakt

Konstantin Kosatjev tycker att reaktionerna på Michael Flynns agerande är värre än paranoia.
Foto: Wikimedia Commons
Flynn ska ha diskuterat sanktionerna mot Ryssland med Putins ambassadör i USA.
Foto: Alexander Zemlianichenko / EPA / TT

MOSKVA. Det är en antirysk ”häxjakt” som har tvingat Donald Trumps rådgivare att avgå, säger tunga ryska politiker i upprörda uttalanden.

Michael Flynn anklagas för att ha vilselett kolleger om ryska kontakter.

”Det är inte lite paranoia utan något mycket värre”, skriver Konstantin Kosatjev, ordförande för ryska senatens utrikesutskott, i ett inlägg på Facebook.

Kosatjev skriver vidare Trump "antingen inte har hittat det nödvändiga oberoendet och har tvingats in i ett hörn" eller att "rysskräck har genomsyrat den nya administrationen från topp till botten".

En annan tung rysk politiker, Alexej Pusjkov, skriver å sin sida på Twitter att Flynn blivit utsatt för en "häxjakt", sprungen ur amerikansk rysskräck. Enligt honom var pressen mot Flynn i själva verket riktad mot Moskva.

”Det var inte Flynn som var måltavlan, utan förhållandet med Ryssland”, skriver han.
Ordförande för utrikesutskottet i ryska underhuset duman, Leonid Slutskij, säger kallar hela situationen kring Flynns avgång för ”provokativ”.

– Det sänder en sorts negativ signal för normaliseringen av rysk-amerikansk dialog, säger Slutskij enligt nyhetsbyrån Interfax.


Utelämnade information

Flynn lämnade in sin avskedsansökan sent på måndagskvällen och medgav där att han gett "ofullständig information" om sina kontakter med den ryska ambassadören till USA. Exakt vad det är som har utelämnats framgår däremot inte.

Michael Flynn tvingas lämna sin post.
Foto: Jim Lo Scalzo / EPA / TT

Enligt uppgifter i amerikanska medier så ska Flynn ha diskuterat ett hävande av amerikanska sanktioner mot Ryssland. Det innan Trump tillträdde, ett möjligt brott mot amerikanska lagar som förbjuder privatpersoner från att lägga sig i diplomati.

Kreml och Flynn har förnekat att sanktioner har diskuterats, en linje som den ryska regeringen än så länge håller fast vid.

– Vi vill inte kommentera det här, säger talesmannen Dmitrij Peskov i sin dagliga telefonkonferens, och tillägger att det är en ”inrikesfråga” för USA.


LÄS MER: Flynn avgår efter möte med ryskt sändebud


Osäker framtid för Kreml

För Ryssland kan beskedet om Flynns avgång vara en oroande signal om att Trump nu pressas till att ta en allt tuffare linje mot Ryssland.

Uttalanden från Trump och flera av hans val av tjänstemän – inte minst just Flynn – har väckt upprörda negativa reaktioner i USA. Många amerikanska politiker, tjänstemän och experter har krävt just det.


MATS LARSSON: Vita huset kände till lögnen i flera veckor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.