Ryska politikerns krav på Putin: Stoppa kriget

Överstelöjtnant Paasikivi: ”Kan skjuta längre – med precision.”
Bilder från det regionala parlamentets egen sändning visar protesten.
Lokalpolitkern uppmanade Vladimir Putin att stoppa ”särskilda militära operationen”
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

En rysk politiker blev kallad förrädare när han öppet uppmanade Vladimir Putin att stoppa kriget i Ukraina.

– Om vårt land inte avslutar den militära operationen så kommer landets föräldralösa barn bli ännu fler, säger Leonid Vasjukevitj, enligt Meduza.

Nu hotar hans eget parti med ”stränga åtgärder”.

Mitt under sammantträdet i det regionala parlamentet i Primorskij kraj i östra Ryssland ställde en ledamot från Kommunistpartiet till en rejäl scen.

– Vi förstår att om vårt land inte avslutar den militära operationen så kommer landets föräldralösa barn bli ännu fler. Unga människor som skulle kunna vara till stor nytta för vårt land dör och blir handikappade, de , sa Leonid Vasjukevitj, under högljudda protester från de andra i salen.

Kallas förrädare – stränga åtgärder

Regionens guvernör, Oleg Kozjemjako, var på plats och uppmanade Vasjukevitj att lämna salen.

– Era handlingar smutskastar den ryska armén och våra försvarare som bekämpar nazismen. Förrädare, sa Kozjemjako, enligt Kommersant.

Leonid Vasjukevitj.
Foto: Primorskij krajs parlament

Leonid Vasjukevitj och ytterligare en ledamot som stod bakom uttalandet fråntogs i en omröstning genast sin rösträtt i mötet. Gruppledaren från Kommunistpartiet tog också avstånd från ledamöterna och utlovade ”de strängaste åtgärderna”.

Kritik kan ge 15 år i fängelse

Strax efter den fullskaliga invasionen av Ukraina införde Ryssland stränga lagar mot att ”misskreditera” den ryska militären, vilket i praktiken hotar dem som kritiserar kriget med 15 år i fängelse.

Det ryska kommunistpartiet är officiellt ett oppositionsparti, men följer som regel alltid Vladimir Putins politik. Flera enskilda ledamöter har dock gått mot den egna linjen och kritiserat kriget i Ukraina, skriver BBC.

Försvarsministeriet vädjar om hjälp från Nato.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.