ATTACKPLANET. Det var tunga bombplan av typen Tu-22M3 som deltog i attackövningen. Det här planet är av samma modell men är fotat i ett annat sammanhang.
ATTACKPLANET. Det var tunga bombplan av typen Tu-22M3 som deltog i attackövningen. Det här planet är av samma modell men är fotat i ett annat sammanhang.

Ryska plan övade attack mot Sverige

Publicerad

Tunga ryska bombplan övade attack mot Sverige under påskhelgen, avslöjade Svenska Dagbladet på måndagen.

Samtidigt fanns det ingen beredskap i Sverige. I stället skickades danska jaktflyg upp från Litauen.

– Det här betyder att andra kan kränka svensk territorium utan att vi kan ingripa och det är allvarligt, säger försvarsexperten Johan Tunberger till Expressen.

Det var natten från långfredagen, den 29 mars, som den ryska övningen nära svenskt territorium ägde rum. Strax efter midnatt såg svenska luftbevakningens personal sex flygplan. Planen som syntes på skärmarna kom från baser nära Sankt Petersburg. De flög över Finska viken och passerade öster om Stockholms skärgård. Det avslöjar Svenska Dagbladets reporter Mikael Holmström i dag.

Det normala är att ryska flygplan därefter tar riktning söderut, över Östersjön, för att landa i Kaliningrad.

Men den här gången agerade de annorlunda. De svängde av - in mot svenska fastlandet.

Två tunga bombplan

Två av planen var, enligt Svenska Dagbladet, tunga bombplan av typen Tu-22M3, av Nato kallade "Backfire". Bombplanen skyddades av fyra jaktplan. Vid tvåtiden på morgonen befann sig planen ovanför Gotska sandön, 30-40 kilometer utanför Sveriges territorialgräns.

– Jag kan bekräfta att det rörde sig om två bombplan - Tn-22 med jakteskort av Su-27-plan. De höll sig i internationellt luftrum vid Gotska sandön och genomförde någon form av övning. Därefter vände de tillbaka samma väg som de kommit, säger Anders Silwer insatschef vid Försvarsmakten till Svenska Dagbladet.

Vad de övade vill han däremot inte berätta.

"Vet inte om de övade attacker mot Sverige"

Men enligt Svenska Dagbladets källor delade planen upp sig i två täter och genomförde fingerade angrepp mot två militäranläggningar. Ett nära Stockholm och ett i Sydsverige.

– Vi vet inte om ryska flygplan övade några attacker mot Sverige. De övar med sina flygplan precis som Sverige övar med sina flygplan, säger Anders Silwer till Expressen.se.

Sverige hade alltså inga flygplan i beredskap då?

– Nej, vi hade gjort ett val att inte ha det. Det är en del av hur vi ser på hela beredskapssystemet. Normalt har vi 24 timmar om dygnet året runt människor som tittar på våra radarstationer. Sen gör vi en bedömning om vilka delar av dygnet vi ska ha flygplan startklara.

Anders Silwer sa även på en presskonferens på måndagen att det inte är säkert att Sverige skulle ha skickat upp flygplan om de fanns tillgängliga. Han sa också att även om inga flygplan var startklara så skulle de kunna skickas upp inom timmar om så krävdes.

"Det vore irrationellt"

Trots det tog Nato och Danmark ett annat beslut och agerade snabbt. Två danska F16-plan startade från sin bas i Litauen. De hann inte ifatt de ryska planen, men skuggade dem.

Officiellt har Sverige god beredskap mot militär attack.

Försvarsmaktens beredskap ska vara "omedelbart tillgänglig", har riksdagen beslutat.

– Säkerhets-, krisberedskaps- och försvarspolitiken syftar till att hela tiden, dygnet runt, vara förberedd på att det oförutsägbara kan hända, sa försvarsminister Karin Enström (M) i januari vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Enligt Anders Silwer gäller det fortfarande.

– Jag ser inte framför mig att vi skulle ha beredskap på alla förband överallt hela tiden, det vore irrationellt, säger han till Expressen.se.

"Det är olyckligt"

Nu kommer det kritik från politiskt håll.

– Det här är naturligtvis en exceptionellt allvarlig händelse. Det faktum att ryska bombplan övar mot svenskt territorium har inte förekommit på två decennier, säger Folkpartiets försvarsexpert Allan Widman i Malmö till Expressen.

Men verkligheten är alltså en annan. Försvarsmakten kan inte skicka upp plan när bombplan närmar sig svensks territorium.

– Det är olyckligt att man från Sveriges håll inte kan komma upp i tid, säger Karlis Neretnieks, före detta rektor vid försvarshögskolan till Expressen.

– Det finns en fara med att man inte kan gå upp och identifiera ett plan. Det är en grundläggande beredskap som man ska ha. Man vet inte vad som kan hända annars. Man kan jämföra detta med 11 september i USA, det skulle gärna lika kunna ha varit ett kapat plan och det här är allvarligt, fortsätter Karlis Nerentnieks.

"Ryssarna visar musklerna"

Fler experter är kritiska till försvarsmaktens beredskap. Allan Widman tycker att det är allvarligt att det inte fanns någon beredskap vid händelsen.

– Det är inte en option eller möjlighet att vi ska skydda vårt luftrum, utan en skyldighet att göra det vid varje given tidpunkt, säger Allan Widman.

Att flygincidenten skulle ske vid just påsken gick dessutom att förutse. Ryssland hade varnat om att de skulle hålla en stor övning i luften just då, skriver Svenska Dagbladet i dag.

– Att ryssarna har börjat uppträda mer aggressivt och att de flyger över Östersjön och norska havet är inget nytt. Det är ett sätt för ryssarna att visa musklerna och det är obehagligt, säger Johan Tunberger till Expressen.

Kritiken tillbakavisas däremot av försvarsmakten.

– Vi uppfattade planen som ett ryskt övningsflyg över Östersjön, de ska inte ha varit över Sverige utan ska ha vänt tillbaka, säger Philip Simon, pressekreterare på försvarsmakten till Expressen.

Ni ska inte ha haft beredskap vid händelsen. Vad säger du om det?

– Det är inget som jag känner till.

Övade attacker mot England

Ryska bombplan har under en längre tid gjort motsvarande övningsattacker mot England. Bombplanen går regelbundet upp över Kola-halvön och ner mot brittiskt terriotalvatten och gör inflygningar.

– De har avbrutit i sista stund och vikit av, säger en källa med mycket god insyn i underrättelseinformation.

Inflygningarna mot England har varit kända under längre tid inom den svenska försvarsmaktsledningen.

De första indikationerna inom svenska försvaret att Ryssland blivit avsevärt aggressivare och provocerande gentemot England kom redan förra året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag