Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska personer fanns på bombade basen

Det fanns ryska personer på den bas som USA bombade under natten mot fredag. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Här är fartyget med robotarna. Foto: Seaman Ford Williams / POLARIS/IBL POLARIS
Donald Trump. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Det fanns ryska personer på den bas som USA bombade under natten mot fredag.

USA har medvetet försökt undvika att bomba de platser där man trodde att ryssar kunde befinna sig, enligt Pentagon.

Inför bombningen varnade Ryssland: Den som bombar kommer att få stå för konsekvenserna.

USA:s bombning av flygbasen Shayrat - som ett direkt svar mot den syriska regimen för veckans uppmärksammade giftgasattack - innebär nya spänningar mellan Ryssland och USA.

Redan under torsdagskvällen gick Ryssland ut med information om att man hade fått "direkta signaler" om att ett amerikanskt bombanfall i Syrien var på väg att ske.

Det var efter ett möte bakom stängda dörrar i FN:s säkerhetsråd som Rysslands biträdande FN-ambassadör Vladimir Safronkov berättade för reportrar att den aktör som utför en bombning kommer att få bära fullt ansvar för konsekvenserna.

– Vi får direkta signaler på att den här operationen förbereds. De som tar sig för ett sådant projekt kommer att få bära ansvaret för alla möjliga konsekvenser, varnade Safronkov, enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

USA: Försökt undvika ryska skador

Mindre än en timma senare hade 59 kryssningsrobotar avfyrats mot flygbaser i västra Syrien.

När amerikanska bomber slog ned på flygbasen al-Shayrat befann sig rysk personal på platsen - men vilka eventuella skador ryska personer eller ryskt krigsmateriel har lidit är ännu oklart.

USA har medvetet försökt undvika den delen av flygbasen där ryska soldater tros ha befunnit sig, enligt Pentagon.

Enligt den lokala guvernören i provinsen Homs har människor mist livet, men den materiella skadan bedöms inledningsvis vara större.

Ryssland har länge varit Syriens och Bashar al-Assads främsta allierade i kriget. Ryska soldater och ryskt stridsflyg är inbäddat tillsammans med regimens trupper.

På fredagsmorgonen har ordföranden i ryska parlamentets försvarsutskott meddelat att Ryssland kommer att blixtinkalla till ett möte i FN:s säkerhetsråd efter attacken.