Ryska pedofiler ska kastreras

Publicerad
Uppdaterad
Ryssland skärper straffen för pedofiler.
I dag röstade det ryska parlamentet ja till obligatorisk kastrering - och livstidsstraff för återfallsförbrytare.
- De senaste tio åren har antalet pedofiler i vårt land ökat tre- eller fyrfaldigt, säger Tatyana Yakovleva i landets lagstiftande församling.
President Dmitrij Medvedev lade i maj fram ett förslag om obligatorisk kemisk kastrering för alla personer som begår sexuella övergrepp mot barn yngre än 14 år.
Lagförslaget omfattar även livstidsstraff för återfallsförbrytare. I dag kan den som döms för övergrepp på barn en andra gång få upp till 20 års fängelse, uppger AP.
På tisdagen röstade det ryska underhuset enhälligt ja till förslaget.
Nu återstår det för överhuset att godkänna lagen innan den kan träda i kraft. Ryssland blir i så fall det andra landet i Europa som inför obligatorisk kemisk kastrering för pedofiler, efter Polen, uppger AFP enligt TT.

"Brotten har ökat"

2010 dömdes nästan 7 600 personer för sexuella övergrepp på barn under 16 år, enligt statistik från det ryska inrikesdepartementet.
En lagstiftare i det styrande partiet Förenade Ryssland menar att lagen är ett resultat av ett ökat antal brott mot unga.
– De senaste tio åren har antalet pedofiler i vårt land ökat tre- eller fyrfaldigt, säger Tatyana Yakovleva till nyhetsbyrån Interfax.
Kemisk kastrering sker genom att ge personerna testosteronhämmande hormoner, för att minska sexlusten.
Sverige erbjuder kemisk kastrering för sexförbrytare på frivillig basis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag