Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska pansarvagnar in i Georgien

Ryska trupper har gått in i Georgien, och Moskva utlyser att operation Sydossetien snart är avklarad. Men Georgien bombar tillbaka, och kriget fortsätter.
Georgiens president vädjar nu till omvärlden och landets allierade om hjälp.
Ryska styrkor kontrollerar nu merparten av Georgiens territorium, sade landets president Micheil Saakasjvili i ett tal till nationen på måndagen.
Han vädjade också till omvärlden och landets allierade om hjälp.
- Det enda vi har fått hittills från det internationella samfundet är humanitär hjälp, som har börjat anlända, samt uttalanden, sade han.
- Naturligtvis är detta viktigt, men vi behöver mycket mer för att hejda detta barbariska angrepp.

Bombade mål

Georgiens president Micheil Saakasjvili skrev under en EU-plan om eldupphör, presenterad i staden Gori av Finlands utrikesminister Alexander Stubb och hans franske kollega Bernard Kouchner. De bägge förhandlar för Europeiska säkerhetsorganisationen OSSE och EU och skulle resa vidare till Moskva med samma text.
Men Rysslands vice premiärminister Sergej Ivanov avfärdade på förhand EU-planen, och bara timmar sedan rapporterades om eskalerande strider i och omkring Sydossetien.
Minst sex georgiska helikoptrar bombade mål nära huvudstaden Tschinvali, sade ett vittne till Reuters och motsade tidigare uppgifter om georgiskt vapenstillestånd. Ryssarna uppgav senare att Georgien bombade Tschinvali.

Ryska trupper

Trots tidigare bedyranden att Ryssland inte skulle korsa gränsen rullade ryska pansarvagnar in i Georgien från landets andra utbrytarprovins Abchazien, och tusentals ryska soldater stod vid staden Senaki, omkring fyra mil in i landet från Abchaziens gräns, enligt ryska källor.
Ryska trupper ska senare enligt Georgien intagit staden Gori, där EU:s sändebud bara timmar tidigare lagt fram sin fredsplan. Ryska myndigheter förnekade detta.
Georgien dirigerade på kvällen sina soldater mot Tbilisi för att försvara huvudstaden.

Hjälte eller martyr

Informationen om krisen präglas av desinformation och ren propaganda, där bägge sidor föreföll vackla mellan att vilja framstå som den starkaste – eller den mest förfördelade – i konflikten.
Ryska soldater på sjukhuset i nordossetiska Vladikavkaz berättade för reportrar på plats att georgierna gör hårdare motstånd än vad den ryska militärledningen erkänner.
- Det som sägs på tv är bara nonsens. Våra förluster är mycket större än de säger.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagade Ryssland för att överdriva uppgifterna om döda och fördrivna sydossetier.
Enligt Ryssland har uppskattningsvis 2 000 sydossetier dödats, men enligt HRW är siffrorna lägre.
HRW tror också att de ryska uppgifterna om antalet flyktingar från regionen – senast 30 000 – är felaktiga eftersom många flyende kan ha räknats mer än en gång.
Samtidigt hotade försvarsministern i Abchazien att "eliminera" alla georgiska soldater om de inte antar ett "erbjudande" om att omedelbart ge sig av från utbrytarrepubliken.
Den abchaziska separatistledaren Sergej Bagapsj har också meddelat att han har gett order om en militäroperation för att driva ut georgierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.