Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Rysk oppositions- ledaren kan ha blivit förgiftad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fördes till sjukhus på söndagen efter att ha fått en kraftig allergisk reaktion i fängelse. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fördes till sjukhus på söndagen efter att ha fått en kraftig allergisk reaktion i fängelse. 

Nu uppger hans läkare att symtomen kan vara ett tecken på förgiftning, rapporterar AP.

I förra veckan dömdes Navalnyj till 30 dagars fängelse för att ha brutit mot Rysslands lagar om demonstrationer. Gripandet skedde bara några dagar före den stora regeringskritiska demonstrationen i Moskva på lördagen, då 1400 personer greps.  

Navalnyj hade uppmanat folk att demonstrera under helgen efter att flera oppositionella kandidater diskvalificerats från de ryska lokalvalen.  

Kort efter demonstrationen fördes oppositionsledaren till sjukhus med en ”allvarlig svullnad i ansiktet och rodnad på huden”. 

Anastasiya Vasilyeva har varit Navalnyjs läkare i många år och sade på måndagen att svullnaderna och utslagen kan vara en följd av en kemisk förgiftning. Enligt läkaren ska inte sjukhuset som undersökte Navalnyj ha tagit nödvändiga och relevanta tester på honom.