Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Över tusen gripna vid protester i Ryssland

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj grips i Moskva. Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Över ett tusen personer har gripits runt om i Ryssland. Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Den ryska oppositionsledaren Alexei Navalny. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Över tusen personer greps vid landsomfattande protester i Ryssland på lördagen. Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps av polis – kort efter att han anlände till en protest i Moskva.

Navalnyj var en av arrangörerna av protesterna som riktade sig mot president Vladimir Putin som svärs in som president på måndag. 

Vladimir Putin svärs in som president för fjärde gången efter att han vann presidentvalet i mars i år. Inför ceremonin samlades demonstranter i över 90 städer över hela landet.

Människorättsorganisationen OVD-Info uppger att omkring 1 600 personer har gripits i 26 ryska städer, varav 703 i Moskva och 233 i Sankt Petersburg. Polisen uppger dock för nyhetsbyrån Interfax att 300 personer har gripits i Moskva. 

https://twitter.com/mynameisphilipp/status/992730277343649792

Navalnyj greps av polis strax efter att han anlänt till demonstrationen i Moskva. Enligt ryska statliga nyhetsbyrån Interfax är han misstänkt för att upprepade gånger ha organiserat olagliga sammankomster.

Demonstranterna i Moskva hade fått tillstånd för en manifestation på en plats längre från centrum, men valde i stället att samlas på Pusjkintorget vid huvudgatan Tverskaja. Där, liksom i flera andra städer, gjorde polisen hårdhänta ingripanden. Den ryska tidningen Novaja Gazeta beskriver hur kravallpolisen sparkade demonstranter och tryckte deras ansikten mot betongen.

Kravallpolis i Moskva gick hårt fram och grep hundratals demonstranter. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Flera av de gripna var minderåriga, men samtliga hade på lördagskvällen släppts efter samtal, uppger inrikesministeriet enligt Interfax.

Aleksej Navalnyj tilläts inte ställa upp i presidentvalet i mars. Anledningen är att han har dömts för förskingring, en anklagelse som enligt honom är påhittad – för att hålla honom borta från politiken.