Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska oljemiljoner skulle gå till högerpopulister i Italien

Matteo Salvini är vice premiärminister i Italien.
Oljeavtalet med ryssarna skulle ge det italienska främlingsfientliga partiet Lega Nord, lett av vice premiärminister Matteo Salvini, 615 miljoner svenska kronor. Foto: CAMILLA MORANDI/IPA/SHUTTERSTOCK / CAMILLA MORANDI/IPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Oljan skulle säljas av ett av president Vladimir Putins statliga företag. Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Gianluca Savoini - en nära medarbetare till Salvini - talar under mötet om Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna som en av deras nära allierade ryskvänner i Europa. Foto: SVEN LINDWALL

Ryska oljemiljoner skulle användas till att sponsra det italienska främlingsfientliga partiet Lega Nord och dess ledare, vice premiärminister Matteo Salvini.

Det avslöjar nyhetssajten Buzzfeed, som publicerar en hemlig inspelning av ett möte mellan okända ryssar och Gianluca Savoini - en nära medarbetare till Salvini.

Det planerade oljeavtalet skulle resultera i 615 miljoner kronor i Lega Nords partikassa.

Savoini talar om hur Salvini vill förändra Europa tillsammans med sina ryskvänliga allierade - däribland Sverigedemokraterna.

Den hemliga inspelningen som läckts till Buzzfeed ska ha spelats in under ett möte mellan sex män - tre ryssar och tre italienare - på Metropol Hotel i Moskva den 18 oktober förra året.

Gianluca Savoini är den enda av de sex personerna som Buzzfeed News har kunnat identifiera. 

Savoini räknas som en av vice premiärminister Matteo Salvinis närmaste medarbetare: Han har varit medlem i Lega Nord sedan partiet grundades år 1991 och har även varit Salvinis talesperson. 

Det framgår att meningen med mötet är att diskutera ett hemligt oljeavtal mellan Ryssland och Italien, där italienarna skulle få köpa olja för rabatterat pris i utbyte mot att vinsten gick till Lega Nord.

Vinsten skulle ligga på 65 miljoner dollar - cirka 615 miljoner kronor - som skulle användas till Lega Nords kampanj inför EU-valet i maj i år.

Diskuterar allians med ”ryskvänliga Sverigedemokraterna”

Samtalet inleds med att Savoini försäkrar för de församlade att Matteo Salvini vill förändra Europa.

Salvini vill föra kontinenten närmare Ryssland ”tillsammans med våra allierade och kollegor och andra partier i Europa”, säger Savoini på bruten engelska och räknar upp dessa:

– Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) i Österrike, Alternative für Deutschland (AfD) i Tyskland, Frankrikes Madame Le Pen, och samma i andra länder. I Ungern med Orban, i Sverige, Sverigedemokraterna.

– Vi har våra allierade. Vi vill verkligen börja ha en fantastisk allians med dessa partier som är ryskvänliga, säger Savoini.

Senare under samtalet beskriver de ryska männen Salvini som ”Europas Trump”, och ledare för ”ultra-högern” i Europa - däribland nämner de tyska AFD, Marine Le Pen, Finland och Sverige. 

Oljeavtal skulle ge 615 miljoner till Salvini

Under det 75 minuter långa mötet kommer de sex männen överens om ett avtal mellan ett ryskt statligt oljeföretag och ett italienskt - också statligt - företag.

Försäljningsavtalet skulle löpa under ett års tid, och gälla tre miljoner ton rysk olja till ett värde av cirka 1,5 miljarder dollar. 

Köpen skulle dock ske med viss rabatt, som skulle vara värd runt 65 miljoner dollar baserat på bensinpriset i oktober 2018, skriver Buzzfeed.

Pengarna som det italienska företaget tjänade på rabatten skulle sedan gå till Lega Nord via ett antal mellanhänder för att göra det svårt att spåra källan.

Om avtalet gått igenom är det ett brott mot Italiens vallagar, vilka förbjuder utländska donationer till politiska partier.

Matteo Salvini har bestämt förnekat att han har tagit emot utländska donationer.

Gianluca Savoini säger i en kommentar till Buzzfeeds publicering av den läckta inspelningen att han inte har tid att slösa på ”sådana här saker”.

Österrikiska högerns ”ryska avtal” mot donationer

Buzzfeeds avslöjande kommer bara några månader efter att hela Österrikes regering fått avgå i samband med en liknande skandal.

Landets vice rikskansler Heinz-Christian Strache - tillika partiledare för FPÖ - fångades på film där han erbjöd lukrativa regeringskontrakt till vad han trodde var en rik ryska, i utbyte mot kampanjbidrag.

Filmen spelades in under en ”efterfest” i en lyxig lägenhet på den spanska ön Ibiza i juli 2017 – bara månader före det Österrikiska parlamentsvalet.

Där hörs Strache och hans partikollega, FPÖ-parlamentarikern Johann Gudenus som också har avgått, diskutera hur den ryska kvinnan ska köpa en österrikisk tidning.

Om tidningen skriver positivt om FPÖ ska hon i utbyte få kontrakt med regeringen. 

Nyval kommer nu att hållas i Österrike i september, meddelade landets förbundspresident Alexander Van der Bellen i maj i år.

Österrikes vice rikskansler Heinz-Christian Strache filmades när han lovade bort regeringskontrakt till vad han trodde var en rik rysk kvinna.
Här är skandalfilmen som fick Strache att avgå i maj i år.