Ryska officeren: Därför lämnade jag Putins krig

Först fick soldaterna veta att de skulle pryda sina militärfordon med ”Z som i Zorro” – sedan skickades de till Krim och Ukraina.
Foto: MAXIMILIAN CLARKE/ SOPA IMAGES/ SHUTTERSTOCK
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premium: Den ryska officeren skickades in i Ukraina utan att veta mål eller mening.

Efter att ha sett död och förödelse – och mött civila ukrainares desperation – bestämde han sig.

Han måste lämna armén.

– Jag ville inte känna mig som en del av det, men det var jag, säger han till CNN.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Först beordrades de att måla ”Z, som i Zorro” på sina militärfordon. Sedan skickades de till Krim utan att få veta varför. Två dagar senare, den 23 februari, fick de veta att de skulle gå in i Ukraina.

– En del av killarna vägrade direkt. De skrev en rapport och försvann. Jag vet inte vad som hände med dem. Jag stannade, jag vet inte varför. Nästa dag gick vi in, säger en lägre officer till CNN.

Enligt officeren fick de inte veta vad målet med uppdraget var – Putins propagandalögner om en ”specialoperation” för att avnazifiera Ukraina var ingenting som de fick höra talas om.

Han berättar att de första synerna som mötte honom inne i Ukraina var rysk proviant som låg spridd överallt tillsammans med förstörd rysk militär utrustning. När de närmade sig en by överfölls de av en ensam, skrikande man med en piska.

– Han klättrade nästan in i förarhytten där vi var. Hans ögon var tårfyllda. Det gjorde ett starkt intryck på mig, berättar officeren och tillägger att civilbefolkningen ofta angrep dem, ibland med riktiga vapen.

– Jag brukade gömma ansiktet, både för att skydda mig och i skam av att bli sedd av ukrainare där, i deras land.

Kände skam – och lämnade armén

Han var inte ensam om att känna skam, säger han, och när han förflyttades längre från fronten och kunde ta del av nyheter om vad som egentligen hände bestämde han sig. 

– Till slut samlade jag mitt mod och gick till befälhavaren för att lämna in min avskedsansökan.

Befälhavaren protesterade till en början, sa att det var omöjligt att vägra att tjänstgöra och hotade med rättegång, men officeren stod på sig. Han befinner sig nu tillsammans med sin familj igen.

Rapporter har förekommit om en växande skara ryska soldater som vägrar att slåss i Ukraina. Det har bland annat handlat om soldater som inte skickats till Ukraina ännu och om andra som roterats tillbaka till Ryssland och sedan vägrat att återvända. 

Att avvika från sin tjänst utan permission kan bestraffas med fängelse, men den som tjänstgör med kontrakt har en laglig rätt att säga upp sig om de lämnar ett motiv till avgången. Katarina Melnikova leder en organisation som ofta ger soldaterna råd om hur de ska skriva sina rapporter där de meddelar att de säger upp sig.

– Det handlar först och främst om moraliska ställningstaganden eller psykologiska tillstånd, säger hon.

Ukrainsk specialstyrka smyger in på ryskkontrollerad mark

Placerar ut bomb i specialoperation

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Rådet till Riksbanken: Fortsätt höja räntan

Premium: Börsprofilerna: Så bör man agera framåt

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”

Familjen seglar jorden runt: ”Barnen är det minsta problemet”

Premium: Barnens andra jorden-runt-segling • Ute på havet i två år