Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska ”nyheten” om döda amerikanska legosoldater

Svenska försvarsmakten höll under torsdagen en presskonferens om säkerhetsläget.
Separatister i Donetsk och rysk media hävdar att amerikanska soldater dött i Donetsk. De namngivna soldaterna befinner sig enligt nationalgardet i Tennessee.
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / EPA/ TT

Tre amerikanska soldater, en kapten och två löjtnanter, har hittats döda i Donetsk, hävdade ryska Pravda på torsdagen.

Tennessee-flaggan och andra detaljer i en av männens ryggsäckar avslöjade vilka de var, påstods det.

”Rapporterna i Pravda är uppenbart falska”, skriver det amerikanska nationalgardet i ett uttalande.

Tre amerikanska soldater som dödförklarades av ryska, regimtrogna Pravda på torsdagen är vid liv. De mår bra – och befinner sig inte i Ukraina.

Med hänvisning till utbrytarstyrkorna i Donetsk skrev Pravda att tre amerikanska legosoldater, ”instruktörer”, hittats döda efter ”befrielsen” av staden Marinka.

De tre soldaterna namngavs, med militära grader. I en av männens ryggsäckar hade man hittat en Tennessee-flagga och andra saker, som gjorde identifieringen möjlig, enligt milisen. 

Nu reagerar det amerikanska nationalgardet på uppgifterna.

”De tre soldaterna som identifieras i artikeln är antingen nuvarande eller tidigare medlemmar av Tennessees nationalgarde”, skriver de i ett uttalande. 

”Vi vet var de är, de är trygga och inte, som artikeln hävdar, amerikanska legosoldater som dödats i Donetsk.”

Nationalgardet hjälpte till i Ukraina – 2018

Nationalgardet förklarar också den sannolika bakgrunden till den falska, ryska historien.

2018 deltog medlemmar av Tennessees nationalgarde i en internationell insats där den ukrainska försvarsmakten fick hjälp att bygga upp ett träningscenter vid militärbasen Javoriv. Sannolikt visar bilder från då att de tre utpekade männen deltog i insatsen.

”Alla medlemmar av Tennessees nationalgarde återvände tryggt till sin hemstat 2019 efter ett lyckat uppdrag”, skriver nationalgardet.

Enligt en amerikansk regeringstjänsteman som Reuters talat med är två av männen fortfarande medlemmar av Tennessees nationalgarde och bor i Tennessee. Den tredje är inte längre med i nationalgardet, men han är inte i Ukraina.

Ryssland attackerade militärbasen i Javoriv med kryssningsrobotar i söndags.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

https://twitter.com/NGBPA1636/status/1504591243568889856?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504591243568889856%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fmar%2F17%2Frussia-ukraine-war-latest-kremlin-anger-after-biden-calls-putin-a-war-criminal-us-to-send-more-military-aid-live

Putins aggressiva tal: Rena Ryssland från avskum

Rysslands president Vladimir Putin talade till det ryska folket

Fejkade videon på Zelenskyj – fyra saker som avslöjar bluffen

Uppgavs visa när den ukrainska presidenten gav upp – var falsk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.