Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska näthjärtan bultar för Donald Trump

Trump är populär i Ryssland, enligt dejtingappen Tinder. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump i möte med Obama under torsdagen. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

MOSKVA. Dejtingappen Tinder har låtit kärlekstörstande säga sitt om USA-valet och världen om swajpar sugna till förmån för Clinton. Ja, förutom i Ryssland – här är det Trump som piskar upp politisk passion.

USA:s blivande president Donald Trump har ett knepigt förhållande till Ryssland, minst sagt. Kontakterna mellan landet han snart leder och dess historiska rival är minst sagt kyliga. Samtidigt firar ryska medier Trumps seger och hans varma ton mot ryske presidenten Vladimir Putin noteras världen om.

Men det är inte bara på storpolitisk nivå som ryska hjärtan bultar för Trump, i alla fall om man får tro upphovsmännen bakom populära dejtingappen Tinder.

Tinder lanserade inför valet funktionen ”swajpa valet” som en sorts temperaturmätare om USA-valet. Att "swajpa" betyder att bläddra något håll på sin skärm, i Tinders fall åt vänster eller höger för att nobba eller visa intresse för en annan dejtare.

Efter ett par miljoner swajps om valet säger sig Tinder ha hittat en tydlig internationell favorit: Hillary Clinton.

Världen om föredrog tindrare den demokratiska kandidaten som till slut förlorade.

”73 procent sade att de hade röstat på Hillary Clinton och 27 procent hade röstat på Trump”, skriver Tinder på sin blogg.

Bara Ryssland lajkar Trump

I bara ett enda land gav dejtarna Trump sina hjärtan, trots att de kanske egentligen inte stöder hans politik.

”Ryssland är det enda land där en majoritet av användarna hade valt att rösta på Donald Trump. Mer än tre fjärdedelar (76%) av användarna matchade med Hillary Clinton utifrån sakfrågorna. Men 71% sade att de hade röstat på Trump.”

Det är inte direkt någon vetenskaplig studie utan förstås snarare marknadsföring. Men att ryssarna överlag föredragit Trump framgår också av riktiga mätningar.

I den senaste ryska mätningen svarar 38 procent att Donald Trump ur rysk synvinkel vore en bättre president i USA. Bara nio procent väljer Clinton medan drygt hälften inte kan eller vill välja.

Vjatjeslav Nikonov, parlamentsledamot för Putins maktparti Enade Ryssland, firar glatt Trumps seger. Dagen efter valet sade han till Expressen i Moskva att han nu tror på bättre relationer mellan med USA, och han tror att Trump är bra för Ryssland.

– Ja, jag tror det. Men ingen hade kunnat vara sämre än Hillary Clinton. Hon har varit och är fortfarande en mycket konfrontativ politiker.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!