Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska ministern slår tillbaka mot Löfven

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Foto: David Mareuil / Pool / Epa / TT
Statsminister Stefan Löfven har tidigare pratat om sin oro inför riksdagsvalet 2018. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kallar statsminister Stefan Löfvens oro inför riksdagsvalet 2018 för "barnslig".

Löfven har sagt att det inte går att utesluta att ryska krafter lägger sig i nästa val.

Men Lavrov hugger tillbaka:

– Lägg fram bevis eller undvik liknande uttalanden, säger han till National Interest.

Det var på en presskonferens under Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari som Stefan Löfven kom med uttalandet:

Ryssland och landets president Vladimir Putin kan lägga sig i den svenska valrörelsen 2018.

– Vi kan i alla fall inte utesluta det. Det är ju uppenbarligen dokumenterat i USA hur det gått till där, sa statsministern.

Löfven orolig för Ryssland inför nästa val

Löfven har också skrivit på DN Debatt om hur Sverige ska skydda sig från utländska försök att påverka nästa valrörelse.

 

LÄS MER: Wallström nobbar ryska erbjudandet

 

Nu bemöter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagelserna i National Interest, som Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Han säger att Löfvens oro är "barnslig".

– Jag läste i går att den svenska statsministern är nervös över att de har val snart och att Ryssland skulle involvera sig till 100 procent. Barnsligt, ärligt talat. Antingen lägger du fram bevis eller så undviker du liknande uttalanden som förnedrar dig, säger Lavrov till tidskriften.

Sergej Lavrov: Inga bevis

Han säger också att det inte finns några bevis för att Ryssland har varit inblandat i presidentvalet i USA, eller i några val i Tyskland eller Frankrike.

Läget mellan Sverige och Ryssland är redan spänt. För en dryg månad sedan träffades Lavrov och Sveriges utrikesminister Margot Wallström för att diskutera bland annat kriget i Ukraina, säkerhetsläget kring Östersjön och konflikter i Mellanöstern.