Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska ministern om svenska oron: Lustigt

Ryska utrikesministern Sergej Lavrov förnekar att hans land tänker lägga sig i riksdagsvalet
Foto: BRAMBATTI PERI / AP ANSA POOL
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN

De har anklagats för att försöka påverka andra länders valresultat.

Men ryska utrikesministern Sergej Lavrov förnekar att hans land tänker lägga sig i riksdagsvalet – och skrattar bort den svenska oron.

– Jag är säker på att de som har koll på läget förstår hur lustigt allt det här är, säger han vid en presskonferens enligt Tass.

Ryska hackare angrep flera amerikanska delstater i samband med presidentvalet förra året, det finns även flera uppgifter om att ryssar låg bakom cyberattacker mot franske presidenten Emmanuel Macrons valkampanj i våras.

Med det i minnet har svenska politiker befarat att Ryssland även ska försöka manipulera det svenska riksdagsvalet som hålls i september nästa år. Statsminister Stefan Löfven varnade för det redan i januari i år:

– Det finns ingenting som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade, sa han då.

Men när den ryske utrikesministern Sergej Lavrov höll en gemensam presskonferens med utrikesminister Margot Wallström, S, i Archangelsk på torsdagen i samband med Barentsrådets möte skämtade han bort de svenska farhågorna.

– Några personer kastar än en gång de här anklagelserna mot oss om att vi kommer blanda oss i ert val har jag förstått, säger han enligt nyhetsbyrån Tass.

Ryssland: Vi har ett bra samarbete med Sverige

Och fortsätter:

– Men jag är säker på att de som har koll på läget förstår hur lustigt allt det här är.

Sergej Lavrov betonade därefter de goda diplomatiska relationerna mellan de två länderna.

– Vi har ett bra samarbete med Sverige och kontakterna mellan lagstiftare på de militära områdena håller också på att återupptas. Vi är öppna för det här samarbetet, oavsett hur brett och djupgående våra grannar vill ta det.

Margot Wallström, som deltog vid presskonferensen när hennes ryske kollega gjorde uttalandena, har inte kommenterat det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.