Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk militär sköt facklor mot svenska plan

Sverker Göransson.Foto: Stefan Forsell
Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från Försvarsmaktens spionplan inne på internationellt luftrum. Bilden offentliggjordes i oktober 2014 men det är inte klart när den är tagen eller var.Foto: FRA

Ryska militärflygplan sätter in motmedel mot svenskt flyg över Östersjön.

Det avslöjar ÖB Sverker Göranson i ett försvarspolitiskt seminarium i Almedalen.

Försvarsmakten uppger samtidigt för Expressen att motmedlet som använts har varit facklor.

Den ryska militära aktiviteten har ökat påtagligt i Östersjöområdet på senare tid. Nu kommer ÖB Sverker Göranson med sensationella nya uppgifter om hur ryska flygplan har agerat mot svenskt flyg.

Ryska flygplan har vid ett flertal tillfällen kränkt det svenska luftrummet. Ryssland har genomfört stora militära övningar i närheten av gränsen, som svenska Jas-plan har gått upp och bevakat.

Överbefälhavare Sverker Göranson deltog i ett seminarium arrangerat av Försvarspolitisk Arena under Almedalsveckan i Visby på måndagen. Han avslöjade hittills okända uppgifter om att ryska militärplan har fällt så kallat motmedel mot svenska stridsplan.

– Man har brutit flygformationer för oss, man har satt in motmedel när man flyger så här så att det nästan studsar i plåten hos oss, säger Sverker Göranson under seminariet.

Försvarsmakten bekräftar

– Det har tvingat oss att gå tillbaka till kammaren och fundera på om vi ska ändra på vårt beteende för att ligga på säkra marginaler. Men samtidigt är det en balansgång för vi ska inte uppfattas som att vi viker undan, säger han

I samband med att seminariet kom in på Rysslands ökade militära aktivitet i Östersjöområdet visades en bild på när ett ryskt jaktflygplan vände blott ett tiotal meter från ett svenskt spionplan på internationellt luftrum förra året.

Försvarsmakten bekräftar uppgifterna om motmedel för Expressen:

"Vi upplever att ryskt flyg uppvisar ett aggressivt beteende. Bland annat flyger man väldigt nära på ett sätt som kan äventyra flygsäkerheten, bryter ur normala flygformationer och det finns exempel på när man använt motmedel (facklor). Man uppträder sammanfattningsvis på ett sätt som bryter mot den "uppförandekod" som finns när statsflygplan möts i luften."

Facklor fälldes

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, säger att facklor har fällts mot svenska plan flera gånger.

– Det finns flera exempel på när man har använt motmedel. Hur många vet inte jag, säger han.

– Vi vill vara så öppna som möjligt och det har vi visat på tidigare också. Vi försöker berätta om det som sker i närområdet så långt vi kan givet sekretessen.

Enligt uppgifter till Expressen ska ryska plan ha fällt facklor mot svenska plan vid en incident förra hösten.

Motmedel som kan fällas från flygplan är huvudsakligen uppdelade i facklor och remsor.

Facklor används för att avleda värmesökande robotar och remsor för att lura motståndarens radar och robotar med radarmålsökare.

Facklor kan även fällas för att signalera som varning vid understöd till markförband.

Sverker Göranson anser att den ökade aktiviteten från ryskt håll "definitivt är sanktionerat från högsta ort" och att beteendet förändrats på senare tid.

"Sensationellt"

Carl Bergqvist, försvarspolitisk bloggare och krönikör på Expressen, har tagit del av de nya uppgifterna.

– Som jag har förstått det så har ryska flygplan skjutit i väg motmedel, som riskerat att träffa svenska flygplan. Jag vet inte vilka motmedel som avses, men är det facklor mot värmesökande robotar kan de orsaka stora skador på andra flygplan om de till exempel sugs in i en motor.

Han anser att uppgifterna är häpnadsväckande.

– Det här är sensationellt och bortom all rim och reson, säger han.

Varför gör de ryska planen så här?

– Så som jag har tolkat det så har ryssarna gjort det för att jäklas, för att visa vem som bestämmer i Östersjön. Om en svensk pilot skulle ha gjort det, så skulle den ha blivit av med tjänsten, säger Carl Bergqvist.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.