Sverker Göransson. Foto: Stefan ForsellSverker Göransson. Foto: Stefan Forsell
Sverker Göransson. Foto: Stefan Forsell
Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från Försvarsmaktens spionplan inne på internationellt luftrum. Bilden offentliggjordes i oktober 2014 men det är inte klart när den är tagen eller var. Foto: FRAHär vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från Försvarsmaktens spionplan inne på internationellt luftrum. Bilden offentliggjordes i oktober 2014 men det är inte klart när den är tagen eller var. Foto: FRA
Här vänder det ryska jaktflyget – bara tio meter från Försvarsmaktens spionplan inne på internationellt luftrum. Bilden offentliggjordes i oktober 2014 men det är inte klart när den är tagen eller var. Foto: FRA

Rysk militär sköt facklor mot svenska plan

Publicerad

Ryska militärflygplan sätter in motmedel mot svenskt flyg över Östersjön.

Det avslöjar ÖB Sverker Göranson i ett försvarspolitiskt seminarium i Almedalen.

Försvarsmakten uppger samtidigt för Expressen att motmedlet som använts har varit facklor.

Den ryska militära aktiviteten har ökat påtagligt i Östersjöområdet på senare tid. Nu kommer ÖB Sverker Göranson med sensationella nya uppgifter om hur ryska flygplan har agerat mot svenskt flyg.

Ryska flygplan har vid ett flertal tillfällen kränkt det svenska luftrummet. Ryssland har genomfört stora militära övningar i närheten av gränsen, som svenska Jas-plan har gått upp och bevakat.

Överbefälhavare Sverker Göranson deltog i ett seminarium arrangerat av Försvarspolitisk Arena under Almedalsveckan i Visby på måndagen. Han avslöjade hittills okända uppgifter om att ryska militärplan har fällt så kallat motmedel mot svenska stridsplan.

– Man har brutit flygformationer för oss, man har satt in motmedel när man flyger så här så att det nästan studsar i plåten hos oss, säger Sverker Göranson under seminariet.

Försvarsmakten bekräftar

– Det har tvingat oss att gå tillbaka till kammaren och fundera på om vi ska ändra på vårt beteende för att ligga på säkra marginaler. Men samtidigt är det en balansgång för vi ska inte uppfattas som att vi viker undan, säger han

I samband med att seminariet kom in på Rysslands ökade militära aktivitet i Östersjöområdet visades en bild på när ett ryskt jaktflygplan vände blott ett tiotal meter från ett svenskt spionplan på internationellt luftrum förra året.

Försvarsmakten bekräftar uppgifterna om motmedel för Expressen:

"Vi upplever att ryskt flyg uppvisar ett aggressivt beteende. Bland annat flyger man väldigt nära på ett sätt som kan äventyra flygsäkerheten, bryter ur normala flygformationer och det finns exempel på när man använt motmedel (facklor). Man uppträder sammanfattningsvis på ett sätt som bryter mot den "uppförandekod" som finns när statsflygplan möts i luften."

Facklor fälldes

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, säger att facklor har fällts mot svenska plan flera gånger.

– Det finns flera exempel på när man har använt motmedel. Hur många vet inte jag, säger han.

– Vi vill vara så öppna som möjligt och det har vi visat på tidigare också. Vi försöker berätta om det som sker i närområdet så långt vi kan givet sekretessen.

Enligt uppgifter till Expressen ska ryska plan ha fällt facklor mot svenska plan vid en incident förra hösten.

Motmedel som kan fällas från flygplan är huvudsakligen uppdelade i facklor och remsor.

Facklor används för att avleda värmesökande robotar och remsor för att lura motståndarens radar och robotar med radarmålsökare.

Facklor kan även fällas för att signalera som varning vid understöd till markförband.

Sverker Göranson anser att den ökade aktiviteten från ryskt håll "definitivt är sanktionerat från högsta ort" och att beteendet förändrats på senare tid.

"Sensationellt"

Carl Bergqvist, försvarspolitisk bloggare och krönikör på Expressen, har tagit del av de nya uppgifterna.

– Som jag har förstått det så har ryska flygplan skjutit i väg motmedel, som riskerat att träffa svenska flygplan. Jag vet inte vilka motmedel som avses, men är det facklor mot värmesökande robotar kan de orsaka stora skador på andra flygplan om de till exempel sugs in i en motor.

Han anser att uppgifterna är häpnadsväckande.

– Det här är sensationellt och bortom all rim och reson, säger han.

Varför gör de ryska planen så här?

– Så som jag har tolkat det så har ryssarna gjort det för att jäklas, för att visa vem som bestämmer i Östersjön. Om en svensk pilot skulle ha gjort det, så skulle den ha blivit av med tjänsten, säger Carl Bergqvist.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag