Ryska militärfartyg hotade SMHI-forskare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett ryskt örlogsfartyg försökte hindra en finsk forskningsbåt med svenska forskare ombord att ta sig till ett provtagningsområde utanför Gotland. Bilden är tagen från forskningsbåten den 2 september.
Foto: VG-Shipping Oy
Den svenska forskaren Karin Wesslander var ombord på Aranda när de ryska fartygen närmade sig i september.
Foto: Karin Wesslander
Hon vittnar om oron som spred sig bland den svensk-finska besättningen ombord och tog en närbild på det ryska örlogsfartyget.
Foto: Karin Wesslander
På denna bild tagen från kaptenshytten på forskningsfartyget syns den ryska besättningen tydligt.
Så här nära kom den ryska militären forskningsfartyget Aranda.
Foto: VG-Shipping Oy
Enligt forskare och bestättning ombord kom även ryska helikoptrar hotfullt nära.
Foto: VG-Shipping Oy
Bild tagen från forskningsfartyget.
Foto: Karin Wesslander
Ryssland uppges vid två tillfällen ha stört det finska forskningsfartyget Arandas arbete på internationellt vatten, öster om Gotland. Ombord på fartyget fanns en grupp svenska forskare från SMHI.
Foto: Syke.fi
Vid det andra tillfället larmades det svenska försvaret som skickade Jasplan till området för att leta.
Foto: Peter Klaunzer / Epa / TT
Bild tagen från Aranda.
Foto: Finnish Environment Institute (SYKE)
Bild tagen från Aranda.
Foto: Finnish Environment Institute (SYKE)
1 / 12

Här är bilderna som visar hur Ryssland störde det finska forskningsfartyget Arandas arbete på internationellt vatten, öster om Gotland. 

Ombord på fartyget fanns en grupp svenska forskare från SMHI som ska ha känt sig hotade. 

Vid det andra tillfället skickades ett Jas-plan till området för att leta.

– De körde förbi oss väldigt nära. Det kan inte ha varit mer än 50 meter mellan oss och det ryska fartyget. En del ombord blev lite skraja, säger Satu af Ursin, som var kapten på Aranda vid en av incidenterna.

Fartyget Aranda, med svenska forskare ombord, ska vid två tillfällen ha störts av ett ryskt örlogsfartyg som försökte hindra fartygets framfart. Vid det andra tillfället flög även en helikopter över fartyget. Det svenska försvaret skickade då ett Jasplan till området för att leta.

Expressen har talat med Jussi Mälkia, vd på VG-Shipping, som bemannar Aranda åt den finska miljöcentralen SYKE.

– Vi har tolv man ombord och sköter driften, säger Jussi Mälkia.

Han berättar att besättningen upplevde det ryska fartygets manövrar som aggressiva, nästan våldsamma.

– I alla fall var det väldigt underligt. Och besättningen blev något skrämda av deras framfart, de låg så väldigt nära.

Satu af Ursin var kapten på Aranda vid incidenten som inträffade i september.

Hon berättar att de först trodde att det rörde sig om en övning eller en räddningsinsats när en helikopter började hovra över dem i flera minuter.

– När fartyget åkte förbi oss var de väldigt nära. De hade inte tagit någon kontakt med oss. Det såg ut som att de beordrade alle man på däck, för de stod på rad och tittade på oss, säger hon.

Generaldirektören Lea Kauppi, som är chef för miljöcentralen Syke, som äger fartyget säger:

– Det svenska försvaret skickade ett Jas gripen plan som flög över området, men då de kom till platsen syntes inte det ryska fartyget eller helikoptern till, säger Lea Kauppi Finlands miljöcentral Syke.

Forskarna kände sig hotade

Vad som ligger bakom handlandet är ännu oklart. Enligt Lea Kauppi uppfattades situationen som hotfull från besättningen och forskarna ombord. 

– De kände sig hotade, det är inte en trevlig situation. Jag tror att de försökte sända en signal, men de gjorde inga försök att ta radiokontakt, säger Lea Kauppi generaldirektör på Finlands miljöcentral Syke.

Forskningsfartyget Aranda ägs av Finlands miljöcentral. Vid båda tillfällena var fartyget på en expedition av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Det fanns endast svenska forskare och besättningen ombord på fartyget. 

Det första tillfället var den 2 augusti då Aranda var på väg till en provtagningspunkt på internationellt vatten öster om Gotland. Den ryska flottan försökte då hindra fartyget att ta sig fram. 

Passerade på hundra meters avstånd

Syke uppger att Aranda första gången uppmanades av ryska krigsfartyg via radioförbindelse att ändra kurs. Detta ska ha skett två gånger. Första gången handlade Aranda enligt begäran, men andra gången gjordes en anmälning om anhalt på provtagningspunkten. 

Vid det andra tillfället, som skedde den 2 september, kom en rysk helikopter nära Aranda vid två tillfällen, varefter ett krigsfartyg i hög fart kom med direkt kurs mot Arandas akter och passerade på hundra meters avstånd.  Trots situationen höll Aranda sin kurs och fart. 

– När de var färdiga med provtagningen såg de en ubåt, besättningen tror att detta var anledningen till att de blev uppmanade att ändra kurs, säger Lea Kauppi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.