Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska lögnen om de egna dödstalen

Internationella brottmålsdomstolen: ”Finns skäl att tro att brott har begåtts.”
Rysslands försvarsministr Sergej Shojgu.
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rysslands försvarsminister Sergej Shojgu uppger att 5 937 ryska soldater har dödats i kriget i Ukraina.

Samtidigt har BBC och den ryska sajten Mediazona en lista med namnen på 6 476 döda.

Den 25 mars, en månad in i kriget, uppgav Ryssland att 1 351 ryska soldater dödats. Sedan dess har det inte kommit några uppdateringar från Kreml.

Inte förrän i onsdags, då landets försvarsminister Sergej Sjojgu uppgav att 5 937 ryska soldater har stupat.

Ukraina har till skillnad från Ryssland flitigt rapporterat om de ryska förlusterna under hela kriget. Den senaste uppdateringen, från fredagen, gör gällande att 56 000 ryska soldater har dödats. Amerikanska CIA uppskattade i juli dödssiffran till omkring 15 000, medan den brittiska underrättelsetjänsten i juni rapporterade om 20 000 döda.

Att de olika sidorna anger siffror som passar deras syften hör till krigets verklighet.

Listan som visar Rysslands lögn

Sergej Shojgus uppgift är dock bevisligen falsk. 

BBC:s ryskspråkiga sajt har i samarbete med den oberoende ryska sajten Mediazona skapat en lista över ryska soldater som dödats i Ukraina. Den 16 september var siffran 6 476.

BBC och Mediazona förlitar sig bara på rapporter om stupade soldater och officerare från lokala myndigheter och i lokala medier samt inlägg i sociala medier från de dödas anhöriga. Eftersom alla dödsfall inte rapporteras offentligt är den verkliga dödssiffran högre.

Baserat på bland annat observationer av militära begravningar som inte rapporterats av de lokala myndigheterna bedömer BBC och Mediazona att deras lista innehåller 40–60 procent färre namn på döda än de soldater som faktiskt begravts i Ryssland. 

Tvingas rycka in efter Putins order om delvis mobilisering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.