Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska krigsfångar: Många soldater mot invasionen

Senaste nytt om kriget i Ukraina.
En missil med Ukrainas färger framför ett ryskt militärfordon i Anadol, Donetsk.
Foto: LICENSED BY STORY PICTURE AGENCY/SHUTTER / LICENSED BY STORY PICTURE AGENCY/SHUTTERSTOCK SHUT
Explosion i bostadshus i hårt ansatta Mariupol, Ukraina.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

I en intervju med CNN uttrycker ryska krigsfångar en ovilja att utkämpa Putins krig i Ukraina. 

– Jag vet inte vad som kan rättfärdiga ett barns tårar, eller ännu värre – att oskyldiga människor dödas, säger stridspiloten Maxim till tv-kanalen.

Men det är omöjligt att veta om de pratar fritt eller pressas av ukrainska myndigheter att framträda offentligt. 

Kriget i Ukraina utspelar sig på marken, i luften – och i medierna. Propaganda är en viktig del för båda sidor. Den ukrainska säkerhetstjänsten har publicerat filmer som uppges visa soldater som berättar hur de skickas ”i döden” och förmåtts skjuta mot civila.

Samtidigt har ryska krigsfångar som framträtt på pressträffar orkestrerade av ukrainska myndigheter gett uttryck för en ovilja att utkämpa kriget i Ukraina. 

Men det går inte att veta om soldaterna talar ur hjärtat. Krigsfångar har historiskt - både i närtid och dåtid - använts i propagandasyften och tvingats ljuga inför kameror.

I en intervju som CNN har gjort med tre ryska krigsfångar i Kiev beskriver de en utbredd oro bland de ryska soldaterna över invasionen i Ukraina.

– Jag vet att många i min trupp är helt emot det. Många har släkt och vänner i Ukraina, och fick höra att det rörde sig om en operation som enbart skulle äga rum i området runt Donetsk. Inte i hela landet, säger stridspiloten Maxim till CNN.

– Om Ukraina ville bli en del av Ryssland skulle man kunna inleda ett visst samarbete. Ingen skulle vara emot det. Men att tvinga dem är helt enkelt inte acceptabelt, fortsätter Maxim.

Kan strida mot Genèvekonventionen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare uppgett att Ukraina håller cirka 600 ryska soldater som krigsfångar. 

En handfull av dem har framträtt offentligt på pressträffar. Det kan strida mot Genévekonventionen som ska säkerställa att krigsfångar behandlas humant och skyddas såväl mot våldshandlingar som förolämpningar och ”allmänhetens nyfikenhet”. 

Internationella Röda korset-kommittén (ICRC) menar att allt material som gör det möjligt att identifiera enskilda fångar ska anses vara något som utsätter dem för allmänhetens nyfikenhet. De har uppmanat både Ryssland och Ukraina att skydda krigsfångar mot bilder som lätt sprids på sociala medier. 

Krigsfångar intervjuades av CNN

Den amerikanska nyhetskanalen CNN genomförde intervjun med de tre ryska krigsfångarna direkt efter en pressträff med dem i Kiev, efter att ha gjort en intervjuförfrågan via det ukrainska inrikesdepartementet. 

CNN:s utsända var vid intervjutillfället de enda journalisterna i rummet där även representanter från den ukrainska säkerhetstjänsten befann sig. Fångarna satt ner vid ett bord men bar inte handfängsel och såvitt reportrarna kunde uppfatta tycktes de inte ha ådragit sig några fysiska skador under tiden i fångenskap. 

Tv-kanalen väljer att återge deras röster eftersom åsikterna som uttrycks går i linje med tidigare rapporter om låg moral bland ryska trupper. 

För att skydda krigsfångarna använder CNN enbart soldaternas förnamn och publicerar inga bilder. 

Fick order dagen före invasionen

Stridspiloten Maxim berättar för CNN att han fick sin ”hemliga krigsorder” dagen innan president Vladimir Putin tillkännagav vad som i Rysslands kallas den ”särskilda militäroperationen i Ukraina”. Men kort därpå avbröts ordern.

– En del plan som redan hade lyft fick vända tillbaka. Vi var glada och tänkte att saker och ting kanske hade lösts fredligt, säger Maxim till CNN. 

Men han hade fel och fick kort därefter en lista med koordinater för mål i östra Ukraina. Maxim säger att han inte är säker på vad han träffade. 

På frågan om vad piloterna anser om Putins påståenden om att Ukraina styrs av nynazister svarar Maxim att han tror att det uppfanns som en förevändning för kriget. 

– Putin och hans krets behöver det för att uppnå sina egna mål. Det är fördelaktigt för dem att sprida desinformation om fascism och nazism. Vi har inte sett några nazister eller fascister, säger Maxim. 

”Inte upp till oss vad som bombas”

Under intervjun med CNN blir piloten Maxim känslosam när han pratar om lidandet som civila utsatts för sedan invasionen. 

– Det handlar inte bara om att demilitarisera Ukraina eller besegra Ukrainas militär. Nu förstörs städer med fredliga civila. Jag vet inte vad som kan rättfärdiga ett barns tårar, eller ännu värre, att oskyldiga människor dödas, fortsätter Maxim.

Han säger att de är medvetna om vad som sker på platser som Mariupol som varit under hård belägring av ryska styrkor sedan tidigt under invasionen. 

– Man kan inte förlåta sådana saker. Att bomba en förlossningsavdelning? Det är den mest perversa formen av nynazism, nyfascism. Vem kan komma på något sådant? Säger Maxim.

En annan pilot, vars förnamn är Alexei, tillägger:

– Vem eller vad vi ska bomba är inte upp till oss. Det är en order, säger Alexei.

Ovanligt dela ideal med styrande

En krigsfånge får förhöras, men är enligt Genèvekonventionen bara skyldig att uppge sitt namn, tjänstegrad och födelsedatum.

– Det faktum att de säger mer än så tyder på att de antingen har försatts i en svår situation under press, eller att de är tillräckligt oroliga över att ha brutit folkrätten för att säga vad de tycker, säger Neil Greenberg, professor i militär psykisk hälsa vid King's College London, till CNN. 

– Det som är intressant ur en psykologisk synvinkel är att den genomsnittlige soldaten sällan delar politiskt ideal med den som styr landet. Om man frågar soldater varför de gör som de gör, säger de ofta att de gör det för att de kämpar för varandra.

– Det är osannolikt att de har samma världsåskådning som Putin, så därför är det fel att utgå från att åsikterna de uttrycker inte stämmer, fortsätter Neil Greenberg.

Artikel 13 i tredje Genèvekonventionen

”Krigsfångar ska alltid behandlas med humanitet. Varje otillåten handling eller underlåtenhet från den kvarhållande maktens sida, som medför krigsfångens död eller allvarligt äventyrar krigsfångens hälsa, är förbjuden och skall anses som en svår överträdelse av denna konvention. I synnerhet får krigsfånge inte underkastas fysisk stympning eller vetenskapligt eller medicinskt experiment av vad slag det vara må, annat än om detta rättfärdigas av läkarbehandling av fången och utförs i hans eget intresse. Krigsfångar ska också alltid skyddas särskilt mot våldshandlingar eller hot, förolämpningar och allmänhetens nyfikenhet.”


Se även:

Falkehed: ”De vill inte bo i ett blivande Nordkorea styrt av Putin”

Expressens utrikeskorrespondent på plats i Ukraina – berättar om befolkningens starka stridsmoral

Skräckbilderna från sjukhuset – döda ligger på golvet

Läkaren på sjukhuset i Mariupol efter Rysslands attacker: ”På kvällen kan man inte få bilderna ur sig”.

Putins känga till oligarkerna: ”Kan inte leva utan ostron”

Efter rapporterna om Rysslands misslyckanden: "Operationen utvecklas framgångsrikt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.