Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska hotet mot EU – i konflikten om Navalnyj

CNN rapporterade från Moskva under demonstrationerna för häktade Aleksej Navalnyj.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: BRAMBATTI PERI / AP ANSA POOL
Flera medborgare har gått ut i protest efter gripandet av Aleksej Navalnyj.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Navalnyj med hustrun Julia Navalnaja.
Foto: ALEXEI NAVALNY INSTAGRAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Aleksej Navalnyj kan komma att orsaka en spricka mellan Ryssland och EU.

Enligt landets utrikesminister kan det ”försvåra för ett fortsatt samarbete”.

Efter gripandet av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppstod stora demonstrationer i Ryssland. I protesterna greps över 3000 – däribland Aleksej Navalnyjs fru, som dock släpptes senare. 

EU har gemensamt fördömt Rysslands agerande och under ett möte i måndags mellan EU:s utrikesministrar gällde en av punkterna konflikten i Ryssland. 

– Den frågan som kändes mest angelägen var relationen till Ryssland, med anledning av det som hänt med Navalnyj och demonstrationerna. Där var vi helt eniga om att vi är väldigt oroliga. Det vi är oroliga över är att demokratin i Ryssland inskränks, sa utrikesminister Ann Linde. 

Kraven från Ryssland

Nu påstår Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Aleksej Navalnyjs fall kan ”försvåra för ett fortsatt samarbete mellan Moskva och Europeiska unionen”, enligt nyhetsbyrån Interfax. 

Rysslands president Vladimir Putin krävde tidigare under onsdagen också att samtalen mellan Ryssland och EU skulle vara mer ”positiva” för att förbättra den ansträngda relationen som lett till en dipp i handeln. 

Aleksej Navalnyj har varit häktad sedan han återvände till Ryssland, misstänkt för grovt bedrägeri. Han uppges också ha brutit mot vilkoren till sin villkorliga frigivning.

Navalnyj förgiftades i höstas efter att ha stigit på ett inrikesflygplan. Han fördes senare till Tyskland för vård. 

Se också:

Stora protester i Ryssland för Aleksej Navalnyj: ”Någonting stort är på väg att hända”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.