Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska kärnvapenplan flyttade till bas nära finska gränsen

Mattias Carlsson om Putins tal på fredagen.
En Tupolev TU-160. Fyra plan av typen har synts på satellitbilder från basen Olenja. Arkivbild.
Foto: AP/ TT

Ryska bombplan som kan bära kärnvapen har upptäckts på ett flygfält nära den finska gränsen, rapporterar Jerusalem Post.

Planen har flyttats från en bas i närheten av Ukraina.

Det är satellitbilder från det israeliska underrättelsebolaget ImageSat International (ISI) som visar förekomsten av strategiska bombflygplan, plan som kan bära stora mängder kärnvapen, på flygbasen Olenja, 20-talet mil från den finska gränsen, på Kolahalvön. 

Det är bilder från den 21 augusti, som visar fyra plan av typen Tupolev TU-160 och från den 25 september som visar tre Tupolev TU-95. Särskilt TU-160 har hög kapacitet, med förmåga att bära tunga bomblaster över långa sträckor, samtidigt som den har en mycket hög topphastighet. Båda typerna kan bestyckas med såväl kryssningsmissiler som strategiska kärnvapen och har använts från start under kriget i Ukraina.

Enligt ISI:s rapport verkar planen ha kommit från flygbasen Engels, i sydvästra Ryssland. Den enda bas i närheten av Ukraina som huserar strategiska bombflygplan. På basen finns flygvapenförband som använder sig av både TU-160 som TU-95. 

Putin har hotat med kärnvapen

Varför planen flyttats till basen långt upp i norr är oklart, men den senaste tiden har Putin som bekant hotat omvärlden med kärnvapen och understrukit att det ”inte är en bluff”. 

Olenja var under Kalla kriget en av nio arktiska platser från vilka Sovjetunionen hade beredskap att slå till med kärnvapen mot USA. Basen ligger också tillräckligt långt bort från Ukraina, så att Ukraina inte har kapacitet att slå till mot den.

I en intervju med The Guardian tidigare i veckan sa den ukrainska militära underrättelsetjänstens andreman Vadym Skibitsky att risken för ryska taktiska kärnvapenattacker är ”mycket hög”.

– De kommer sannolikt rikta in sig på platser längs med fronten, med mycket soldater och utrustning och nyckelkommandocentraler och kritisk infrastruktur, sa Skibitsky.

– Men allt är avhängigt hur situationen utvecklas på slagfältet.

Märkliga scenerna efter Putins tal

Skriker och håller händer: ”Obehagligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.