Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska influencern Nikis rädsla – efter Tiktoks beslut

I flera huvudstäder pågår protester – ryska ambassaden lystes upp i blågult.
Niki Proshin.
Foto: Skärmdump, Instagram
Ryska användare kan inte längre lägga ut saker på Tiktok.
Foto: Shutterstock

Efter en ny lagändring i Ryssland har Tiktok valt att blocka alla ryska användare.

Nu oroar sig ryssar för att de ska bli isolerade från resten av världen.

– Jag tror att när det tar ett extra steg för att få informationen, så är det färre som kommer att göra det, säger ryska influencern Niki Proshin.

Rysk choklad, resor hem till Sibiren och korta lektioner i ryska språket. Allt komponerat med fridfull musik. Det var så ryska influencern Niki Proshin gick från resebloggare till en populär Tiktok-profil under pandemin. Men efter invasionen i Ukraina ändrades innehållet och tillsammans med andra Tiktok-profiler började han sända live från protesterna i Sankt Petersburg. 

– Det är omöjligt att inte prata om, i alla fall för mig, det måste ha inflytande på vårt dagliga liv. Det är inte bara protesterna. Det är sanktionerna och hur vanliga människor tänker. Protesterna är bara en del av det, berättar Niki Proshin för Expressen.

Men med Tiktoks nya restriktioner mot Ryssland är han orolig för att landet allt mer ska isoleras från resten av världen. Ryssland har redan inhemska alternativ till de stora sociala medieplattformarna som Tiktok, Instagram, Facebook och Youtube.

– Om ryssar börjar använda ryska plattformar mer så kommer det bli lättare att visa dem vad staten vill att de ska se, säger Niki Proshin.

Rysslands lagändring

Den 4 mars beslutade Rysslands parlament om en ny lag som gör det straffbart att sprida ”falsk” information om landets armé. Det gör även att det är förbjudet att kalla händelserna i Ukraina för ett krig. Personer som enligt ryska staten sprider så kallad ”fejkinformation” eller uppmanar till sanktioner mot Ryssland riskerar upp till 15 års fängelse.


Många utländska medier har skickat hem sina korrespondenter efter lagändringen.

Skapar informationsbubbla

Niki Proshin har varit noga med att säga att han inte påverkas så mycket ekonomiskt av att inte kunna publicera saker på Tiktok, men att han är orolig över att ryssar inte längre kan se videor från utländska konton. 

På sitt Youtube-konto har Niki Proshin undvikit att bryta mot den nya lagen, genom att av en ren ”tillfällighet” gå förbi en protest mot kriget, och lyckats få filma den. 

Niki Proshins har nått en stor publik med sin livesändning på Youtube: ”Casually witnessing a protest in St. Petersburg, Russia”.
Foto: Skärmdump, youtube

– Vi är i en informationsbubbla där ryssar bara kan se vad andra ryssar har lagt ut. Jag tror att när det har ett extra steg för att få informationen, så är det färre som kommer att göra det, säger Niki Proshin och tillägger:

– Exempelvis så kan jag inte besöka BBC:s hemsida från Ryssland. Det finns givetvis VPN-tjänster som är lätta att sätta upp. Det finns till och med gratisversioner som gör att jag kan nå BBC, Facebook och andra sidor, men eftersom det är ett extra steg så är det färre människor som faktiskt gör det och färre människor får tillgång till information vilket är ganska sorligt när man tänker på det.

Så här ser det ut när man besöker Expressens Tiktok från Ryssland.
Och CNN:s.

Vill berätta från Ryssland

Ett fåtal ryska användare publicerar fortfarande på Tiktok. För att kunna publicera på plattformen så krävs förutom VPN även ett utländskt SIM-kort eftersom appen inte bara kollar var användare befinner sig utan även är kopplade till användarens SIM-kort. För Niki Proshin är det inte ett alternativt att använda plattformen så länge den är blockad i Ryssland.

– Jag vill inte göra mitt liv komplicerat genom att hitta sätt runt någonting som är blockerat. 

Niki Proshin har nu gått över till att använda Instagram och Youtube, men hans innehåll är inte primärt för andra ryssar. Med sina 700 000 följare, varav endast fem procent är ryssar, når han en stor publik utanför hemlandet. 

– Jag tror att det är extra viktigt nu att visa hur det är inne i Ryssland, eftersom många personer frågar varför vi inte gör någonting, ”Varför protesterar ni inte? Vad har ni gjort de senaste 10, 8 åren?”. Men om människor ser vad som händer i Ryssland, och får höra från vanliga människor inne i landet, så kanske de får en bättre förståelse för vad det är som sker här.


Stridsfordonet kör rakt över civila personbilen i Kiev

Den 53-årige mannen bröt foten och armen när hans bil blev överkörd av en stridsvagn i Kiev. Nu säger han att han vill gå med Ukrainas trupper.

”Civila här dör, skadas och lemlästas”

Expressens Magnus Falkehed på plats i Mykolajiv där flyglarmen ljuder konstant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.