Ryska hotet i statlig tv – skapa ny ”Kubakris”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Den ryska hetspropagandan fortsätter i statlig tv.
Foto: Skärmdump / @JuliaDavisNews / Twitter
Ryske Andrey Gurulev, medlem i Rysslands statsduma, föreslår i programmet att Ryssland skapar ytterligare en ”Kubakris” för att få ut eftergifter av USA.
Foto: Skärmdump / @JuliaDavisNews / Twitter

Den ryska hetspropagandan fortsätter.

I statlig tv förespråkar en panelmedlem att Ryssland bör skapa ytterligare en ”Kubakris” för att få eftergifter av USA.

– Under Kubakrisen fanns det ett direkt hot mot USA. Vi borde skapa liknande omständigheter då USA ligger bakom det här, säger Andrey Gurulev, medlem i ryska statsduman.  

Ryska statskontrollerade tv-kanelen Rossiya-1 har under krigets gång haft flera panelsamtal med ”militärexperter” och andra högt uppsatta ryska politiker. 

I debattprogrammet har panelmedlemmarna löpande framfört propaganda om kriget i Ukraina och inte sällan uttalat uppmärksammade hot mot väst och Ukraina. 

Julia Davis, journalist vid The Daily Beast, har under söndagen delat ett klipp från programmet som hon översatt från ryska. 

Ryske Andrey Gurulev, medlem i Rysslands statsduma, föreslår i programmet att Ryssland skapar ytterligare en ”Kubakris” för att få ut eftergifter av USA. Fast denna gång menar han att man borde använda sig av hypersoniska robotar för att få effekt. 

– Vi ligger i framkant när det gäller hypersoniska robotar och dessa bör placeras nära USA.

Han säger även att robotarna bör vara på ett sådant avstånd att de ska kunna nå USA på mindre än 5 minuter.

– Det är det enda scenariot som är möjligt för oss att kunna ”denazifiera” och demilitarisera Ukraina, säger han vidare.

https://twitter.com/JuliaDavisNews/status/1543457966732574722

Upprepade propaganda-hot i kanalen

Tidigare i våras diskuterade en debattpanel, i samma kanal, vad som skulle hända om Ryssland avfyrade den interkontinentala ballistiska roboten Sarmat, även kallad ”Satan-2”, från Kaliningrad mot mål i Västeuropa.

Och nyligen jämförde även ”Militärexperten” Vasilij Fatigarov Ukraina med en cancertumör i programmet.

– Men jag gillar jämförelsen mellan ukrainsk fascism och en cancertumör. Nu arbetar vi som kirurger. Samtidigt som en kirurg skär ut en cancertumör så växer den och när han rensar måste han även rensa ut en bit frisk vävnad, så att det inte blir något kvar och det börjar växa igen, säger Vasilij Fatigarov enligt BBC:s Francis Scarrs översättning.

Kubakrisen var en konfrontation mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1962 och varade i 13 dagar. Det var dagar när hela världen höll andan inför ett möjligt tredje världskrig. Orsaken var att Sovjetunionen höll på att bygga ramper för kärnvapen på Kuba, endast 15 mil från USA. 

Se även: Ryska propagandan: Hotar med radioaktiv tsunami

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.