Ryska hotet – efter intervjun med svenske Dan Eriksson

Dan Eriksson, 61, lever lycklig sedan han accepterat att han är homosexuell.
Thomas Nilsen, chefredaktör för Barents Observer, vägrar låta ryska myndigheter styra tidningens publiceringar.

Han berättar hur han sluppit ifrån sina självmordstankar efter att han accepterade att han är homosexuell.

Nu har artikeln om svenske Dan Eriksson väckt ryska myndigheters ilska – och de hotar att stänga norska sajten Barents Observer som publicerat texten på ryska.

– Jag blir förbannad, vi ska inte tolerera sånt här, säger Dan Eriksson.

Det var en ständig kamp för Dan Eriksson, same från Arjeplog, att trycka undan sin homosexualitet. 

Förnekelsen gjorde att han under flera år mådde dåligt, var deprimerad och även försökte ta sitt liv.

I dag har han accepterat sin läggning och åker runt och föreläser om homosexualitet, vilket även var skälet till att han ställde upp för en lång intervju där han berättade om sitt liv för svenska tidningen Arjeplognytt.

Men nu har Dan Erikssons historia retat upp ryska myndigheter.

"Putin kan tala vackert - men det är en diktatur"

Anledningen är att den svenska artikeln återpublicerades av Arjeplognytts samarbetspartner Barents Observer, en norsk nättidning som täcker Barentsområdet och publicerar sig på engelska och ryska.

I måndags, två veckor efter att artikeln publicerades på ryska, hotade ryska myndigheter att stänga ner Barnets Observers ryska sajt om de inte tog bort artikeln om Dan Eriksson inom 24 timmar.

De motiverade med att texten uppmanar till självmord och även beskriver sätt för hur man kan ta sitt liv.

Men Dan Eriksson är övertygad om att det är hans homosexualitet som orsakat den ryska ilskan.

– Jag tvekar inte en sekund på att det är min homosexualitet som är problemet. Även om Putin kan stå och tala vackert så är det en diktatur. Jag blir så förbannad samtidigt kan man nästan börja skratta för att det är så löjeväckande, säger han.

"Det är oaktuellt att avpublicera"

Thomas Nilsen, chefredaktör för Barents Observer, är också övertygad om att det är på grund av att artikeln handlar om en homosexuell man som Ryssland vill stänga tidningens ryska edition.

Men trots hoten har han inte några planer på att avpublicera texten.

– Det är inte ryska mediemyndigheter som redigerar Barents Observer. Det gör vi. Det är oaktuellt att avpublicera intervjun med Dan Eriksson. Han är en tuff person och jag anser att intervjun med honom har stort allmänintresse, även i Ryssland, säger han.

Thomas Nilsen fortsätter:

– Homosexualitet är ett väldigt tabubelagt ämne i rysk media. Att neka tidningar att skriva om sådana personliga upplevelser är inte en lösning. Tvärtom bidrar det till ytterligare stigmatisering. Barents Observer kommer fortsätta publicera sådana texter på ryska.

Hittills har ryska myndigheter valt att inte stänga ner Barents Observer, trots att artikeln finns kvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.