Ryska hånet mot Ann Linde: ”Var är ubåtarna?”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Maria Zakharova, talesperson för ryska UD, säger till rysk radio att hon inte förstår Sveriges anklagelser om dataintrång.
Foto: TASS / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/TASS/SI SIPA USA
Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Säpo ligger Ryssland bakom flera dataintrång mot Riksidrottsförbundet.

Under tisdagen kallade utrikesminister Ann Linde upp Rysslands ambassadör till UD med anledning av anklagelserna – vilket har mötts med hån i ryska medier.

– Det är konstigt, Sverige brukar bara oroa sig för våra ubåtar. Jag undrar vad som har hänt nu. Var är ubåtarna?, säger Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet, till den radiokanalen Vesti FM, enligt Tass.

I tisdags pekade Säkerhetspolisen ut den ryska hackergruppen Fancy Bear som skyldiga för de dataintrång som gjordes mot svenska Riksidrottsförbundet 2017 och 2018 – då bland annat fotbollslandslagsspelaren Olivia Schough felaktigt pekades ut som dopad.

– Vi har kommit fram till att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som genomfört de grova dataintrången hos Riksidrottsförbundet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Expressen.

Kort efter beskedet meddelade Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter, att UD skulle kalla upp Rysslands ambassadör med anledning av de ”oacceptabla” cyberangreppen.

Hånas i rysk radio

Exakt vad som sades på mötet är oklart men Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet, säger till rysk radio att Ryssland inte ligger bakom dataintrången och att hon inte förstår Säpos anklagelser.

– Det här har precis uppdagats. Vi måste komma på vad det hela handlar om. Det är konstigt, Sverige brukar bara oroa sig för våra ubåtar. Jag undrar vad som har hänt nu. Var är ubåtarna?, säger hon till radion enligt Tass.

Expressen har sökt UD som inte vill kommentera vad som sades under mötet med ambassadören.

”Det stämmer att UD i går kallade upp den ryske ambassadören i Stockholm med anledning av offentliggörandet av uppgifterna om dataintrång mot Riksidrottsförbundet för att begära en förklaring. Ambassadören togs emot av UD:s rättschef. Vi går inte in på några detaljer om vad som sades vid mötet utan vi får hänvisa till utrikesministerns tweet i frågan”, skriver Barbro Elm, presskommunikatör på UD, i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.