Ryska FN-diplomatens ilska mot Putin: ”Diktator”

Blir utfrågad i rättssalen: ”Vad känner du efter att du dödat min man?”.
Boris Bondarevs passfoto som nyhetsbyrån AP har fått tillstånd att använda.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Bondarev jobbade som ryskt FN-sändebud i FN:s högkvarter i Geneve.
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kreml har ännu inte kommenterat toppdiplomaten Boris Bondarevs avhopp.
Foto: ALEXANDER NEMENOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryska toppdiplomaten Boris Bondarev, 41, skrev under måndagen en avskedsansökan med dräpande kritik mot den ryska invasionen i allmänhet och utrikesminister Sergej Lavrov i synnerhet. 

Efter att ha avgått med dunder och brak sågar han nu den ryske presidenten: 

– Putin har blivit både en krigsbrottsling och en diktator, säger Bondarev i en telefonintervju med Bloomberg

Boris Bondarevs avskedsansökan har under måndagen fått världsomspännande uppmärksamhet. 

FN-sändebudet i Geneve är den högst rankade ryska diplomaten som valt att säga upp sig på grund av den Rysslands invasion av Ukraina – och han gjorde det med ett brev som dröp av raseri mot styret i Kreml och utrikesminister Sergej Lavrov. 

När Bloomberg når honom senare under måndagen så kallar han sin president Vladimir Putin för ”krigsbrottsling” och diktator”. 

– Jag kan inte jobba med kolleger som seriöst pratar om att avfyra kärnvapenattacker mot Washingtons förorter för att skrämma amerikanerna att ge upp. Dessa konversationer har blivit allt mer frekventa, säger han till Bloomberg.  

”Under 20 år i min diplomatiska karriär har jag sett vår utrikespolitik skifta åt olika håll, men aldrig har jag skämts så mycket över mitt land som den 24 februari i år”, skrev Bondarev och syftade på startdatumet för den ryska invasionen. 

Sågade sin chef Sergej Lavrov: ”Degraderingen”

Han lyfte fram Sergej Lavrov som ett exempel på hur den ryska utrikespolitiken förändrats. 

”Sergej Lavrov är en god illustration på degraderingen i det här systemet. På 18 år gick han från att vara en professionell och utbildad intellektuell, som många av mina kolleger högaktade, till en person som konstant sprider motstridiga uttalanden och hotar världen (där ingår Ryssland också) med kärnvapen!”. 

Bondarev skrev att de som planerat invasionen var ute efter att ”sitta vid makten för evigt, leva i pompösa smaklösa palats, segla på yachter jämförbara i vikt och kostnad med hela den ryska flottan, njuta av obegränsad makt och total straffrihet”, och de var villiga att offra så många liv som det krävdes. 

Kreml har ännu inte kommenterat Bondarevs avhopp. 


Putins nya hot: Har vapen ingen borde skryta om

”Kommer gå till motangrepp om någon utifrån ingriper”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.