Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska fartyg vid Öland uppmärksammas

De ryska fartygen Fortuna och Katun befinner sig sedan några dygn öster om Öland där de uppger att de söker lä för det tuffa vädret som råder på Östersjön.
Foto: Skärmavbild / Marine Traffic
Fortuna är ett knappt 170 meter långt rörläggningsfartyg.
Foto: Skärmavbild / Marine Traffic
Katun är en 72 meter långbogserbåt med brandsläckningskapacitet.
Foto: Skärmavbild / Marine Traffic

Två ryska fartyg, en arbetspråm med helikopterplatta och en bogserbåt, har under de senaste dagarna befunnit sig öster om Öland. 

Fartygen själva uppger att de jobbar med gasledningen Nord Stream 2 och att de har lagt sig i lä för att söka skydd för det hårda väder som råder på Östersjön. 

– De har befunnit sig i området under en tid och vi har väldigt god lägesuppfattning kopplad till det som rör sig i vårt närområde och i synnerhet när det gäller utländska fartyg, säger Mårten Malmberg, kommunikatör vid Försvarsmakten. 

De ryska fartygen Fortuna, ett knappt 170 meter långt rörläggningsfartyg, och Katun, en 72 meter långbogserbåt med brandsläckningskapacitet, lämnade ryska Kaliningrad den 12 januari och begav sig i fredags till internationellt vatten öster om Öland, vilket Aftonbladet skrivit om. 

Där har fartygen rört sig fram och tillbaka längs öns kust. 

Under tisdagen skickade Kustbevakningen upp ett flyg som kommunicerade med ett av fartygen. 

– Vi flög över dem i går och frågade vad de gjorde där, för har vi fartyg som ligger ganska still undrar vi om de har något problem. Det tillhör vår rutin och vårt uppdrag. De svarade att de ligger där på grund av vädret och att de ska tillbaka till Kaliningrad när vädret blivit bättre. säger Peter Ryman, tjänsteman i beredskap vid Kustbevakningen och stationschef i Oskarshamn. 

Ryska lagar gäller ombord på fartygen

Fartygen, som uppgett att de jobbar med den omdebatterade gasledningen Nord Stream 2 som dragits genom Östersjön från Ryssland till Tyskland, ligger på internationellt vatten omkring tre mil öster om Öland men inom Sveriges ekonomiska zon. 

Det innebär att flaggstatens, i det här fallet Rysslands, lagar gäller ombord och att Sverige bara kan ingripa vid viss brottslighet som berör den ekonomiska zonen, exempelvis vid oljeutsläpp. 

– I vårt perspektiv är det inte så konstigt att de söker väderlä när det blåser mycket. Och det är mer lä bakom Öland eller mellan Öland och Gotland än vad det är mitt ute på Östersjön, säger Peter Ryman.  

Har ni sett om det hanteras drönare ombord på något av fartygen? 

– Nej, det har vi inte sett. Och att de har en helikopterplatta, har man dykare ombord så behöver man kunna evakuera dem snabbt om de utsätts för exempelvis dykarsjuka. Så det behöver inte betyda någonting. 

Försvarsmakten: ”Vi spekulerar inte”

Försvarsmakten har skickat radarspaningsflyg över området enligt sajten Flight Radar, rapporterar Aftonbladet. 

– Rörande flygverksamhet, i synnerhet av den här typen, så är det ju ingenting som vi kommenterar. De har, precis som framkommit, befunnit sig i området under en tid och vi har väldigt god lägesuppfattning kopplad till det som rör sig i vårt närområde och i synnerhet när det gäller utländska fartyg, säger Mårten Malmberg, kommunikatör vid Försvarsmakten. 

Har ni anledning att tro att fartygen ägnar sig åt andra saker medan de ligger i området? 

– Vi spekulerar inte på det sättet om den typen av saker. Det är ett område som det brukar vara väldigt mycket fartygsrörelser i generellt, så det i sig, att det är fartyg i området, är inget ovanligt. Och det är inte heller ovanligt att söka skydd för dåligt väder. 

”Har varit väldigt dåligt väder på Östersjön”

Har fartygen på något sätt betett sig märkligt? 

– I den specifika frågan har jag svårt att uttala mig. Det jag kan säga är att det har varit väldigt dåligt väder på Östersjön under de senaste dagarna. Med det sagt är det inte en orimlig förklaring. 

Det finns en helikopterplatta på ett av fartygen, har ni sett om farkoster har landat eller lyft från det här fartyget? 

– Det är ingenting som jag har några uppgifter om så det kan jag tyvärr inte kommentera, säger Mårten Malmberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.