Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska fartyg lämnar Kattegatt

De tre ryska landstigningsfartyg som tidigare i veckan ankrade i Kattegatt är på väg att lämna området. Det uppger Försvarsmakten för GP.

Sex ryska landstigningsfartyg, som den senaste tiden förstärkt landets militära närvaro i Östersjön, lämnade för några dagar sedan området via Stora Bält och stävade norrut.

Tre av fartygen ankrade på onsdagen av oklar anledning i Kattegatt mellan Danmark och den svenska västkusten.

På fredagseftermiddagen bekräftade Försvarsmakten att fartygen lättat ankar. Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten, uppger för GP att fartygen då befann sig på internationellt vatten norr om Skagen och stävade västerut genom Skagerak.

– Allt tyder på att de nu lämnar, sedan vet man aldrig med militär verksamhet, men mest troligt så stävar de nu utåt. Det innebär att de lämnar vårt operationsområde och när de kommit tillräckligt långt bort även vårt intresseområde, säger han till tidningen.

Samtidigt, konstaterar han, finns ”ytterligare enheter” som Försvarsmakten behöver följa i Östersjön.

Det har spekulerats i att ankringen i Kattegatt kan ha berott på hårt väder, en förklaring Jonas Olsson menar är tänkbar.

– Det är ett rimligt antagande, men behöver inte vara hela sanningen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.