Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska elitens lyxliv retar befolkningen

Affärsmannen Sergej Fedotov är inblandad i en rättstvist om tiotals miljoner kronor med sin fru Kira.
Castle Grant i Moray, Storbritannien, som tidigare köpts av affärsmannen Sergej Fedotov.Foto: Ann Harrison / WIKIMEDIA COMMONS

MOSKVA. En brottsmisstänkt rysk affärsman anklagar sin fru för att ha stulit konstföremål värda miljoner, som del i en mångmiljontvist.

Den ryska elitens extrema lyxliv – gärna i kritiserade väst – retar många ryssar.

Vräkiga lyxbostäder, enorma lustjakter och exklusiva konstsamlingar – den ryska elitens lyxliv är känt för sitt överdåd. Ryska affärsmän som tjänat massiva förmögenheter på ibland juridiskt tvivelaktiga affärer flyttar också gärna pengarna utomlands, där rättstvister och friare mediebevakning ibland riktar strålkastarna mot rikedomarna.

Ett exempel är den i Ryssland brottsmisstänkte affärsmannen Sergej Fedotov, inblandad i en rättstvist om tiotals miljoner kronor med sin fru Kira.

Ska ha stulit tavlor av Salvador Dali

Nu anklagar han henne för att ha stulit dussintals värdeföremål från deras hem i Storbritannien, rapporterar brittiska Daily Telegraph. Frun uppges förneka anklagelserna.

Kira Fedotova anklagas för att han tagit konstföremål värda drygt åtta miljoner kronor från deras gemensamma hem, enligt maken som nu stämmer henne i brittisk domstol. Frun ska ha sålt en del av dem, och tagit med sig resten till sitt nya hem i Schweiz. Bland föremålen finns flera bronsskulturer av Salvador Dali och foton av David LaChapelle.

Kommunist: Förbjud utlandsstudier

Frågan om ryska rikedomar väcker stor uppmärksamhet i brittiska tabloider men är också mer än bara skvaller. I Ryssland råder ett utbrett missnöje över hur mäktiga berikar sig på hemlandets bekostnad och sedan flyttar pengarna, och gärna familjen, till samma västländer som Ryssland politiskt kritiserar.

En medlem av ryska kommunistpartiet har nu också krävt ett förbud mot att tjänstemäns barn studerar utomlands på det sättet, enligt sajten Snob.

Misstanken: Lagt undan 70 miljoner kronor

Sergej Fedotov själv är dessutom anklagad i Ryssland för att ha förskingrat stora summor pengar. Det efter att polis tidigare i år genomförde en räd mot upphovsrättsorganisationen RAO, som Fedotov var chef för.

Utredare hävdar att Fedotov genom bedrägerier lagt under sig uppemot 500 miljoner rubel alltså nästan 70 miljoner kronor. Fedotov nekar till alla anklagelser.

– Fedotov begick inte detta brott utan det var någon annan, sa hans advokat Denis Balujev i augusti till ryska medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.