Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska draget: Gräddfil – om du gjort värnplikten

Prigozjin utmanar Zelenskyj på duell: ”Om du vill så kan vi träffas ovanför molnen”.
Bild från den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Sputnik som uppges visa ryskt luftvärd i Ukraina.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Ryssar som söker till universitetet ska premieras om de fullgjort sin värnplikt.

Enligt ett nytt lagförslag ska militärtjänst räknas som en merit vid antagningen.

Enligt förslaget som ska tas upp i den ryska statsduman ska militärtjänst hädanefter räknas som en merit vid ansökningar till lärosäten i landet, skriver regimtrogna Izvestija. Den sökande ska tilldelas extra poäng och därigenom lättare komma in på önskad utbildning. 

Tidningen skriver att syftet med lagförslaget är att uppmuntra ryssar till att utföra militära uppgifter. Det kommer ”bidra till att stärka den patriotiska utbildningen av studenter, skapa beredskap för försvaret av fosterlandet och öka militärtjänstens prestige”, som det står i förslaget.

Förhoppningen är att den nya lagen kan antas redan i vår och börja gälla till höstens terminsstart.

Ryssland: Fler ska göra militärtjänst

Politikernas önskan är att lagförslaget ska fungera motiverande och få fler människor att göra militärtjänst, liksom att fortsätta studera efter sin tid i armén. 

I fjol undertecknade Rysslands president Vladimir Putin en lag som säger att de som tilldelats ryska tapperhetsorden kan söka och bli antagna på högskola eller universitet utan att behöva genomföra ett antagningsprov. Orden ges till såväl militärer som civila som visat mod och tapperhet. Enligt lagen infördes också en särskild kvot tillägnade personer som tilldelats orden. 

I Ryssland är det obligatoriskt för unga män att genomföra en 12 månader lång värnplikt. Men enligt rapporter från tidigare år lyckas så många som hälften av de värnpliktiga hålla sig undan. Det rör sig om 75 000 av de ungefärliga 150 000 män som kallas in årligen till att göra värnplikt.

Ryska pensionärer kan bara köpa gammal mat 

Ludmila i Tjeljabinsk: ”Det är ett skämt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.