Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska bränderna hotar gammal hemlig atomstad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sedan en stor explosion på atomanläggningen i Majak 1957 finns det radioaktiva partiklar i skogarna kring Ozersk.
Foto: Carl Anderson

I dag kommer ett krismöte hållas i den stängda kärnkraftsstaden Ozersk i Ryssland. 

De kraftiga skogsbränderna hotar stadens atomläggning och katastroftillstånd har utlysts. 

- De radioaktiva partiklar som funnits i skogarna runt Ozersk sen den stora explosionen på atomanläggningen Majak 1957, riskerar nu att spridas med vinden och askan, säger fysikern Natalja Manzurova, som arbetat på Majak och bor i staden, till Sveriges Radio Ekot.

Läget rapporteras vara något bättre i smogfyllda Moskva sedan vindar vänt, men fortfarande är läget kritiskt. I staden Ozersk, Tjeljabinsk-regionen vid Uralbergen i södra Ryssland, är situationen extra farlig.

 Sedan en stor explosion på atomanläggningen i Majak 1957 finns det radioaktiva partiklar i skogarna kring staden. Dessa riskerar nu att spridas med vinden och askan, skriver SR Ekot.  

 Explosionen 1957 påverkade en kvarts miljon människor och har efter det följts av mindre olyckor. 

 Nu hotas den gigantiska atomläggningen än en gång. 

 Hundratusentals människor har redan lämnat staden, rapporterar BBC. De som är kvar har blivit ombedda att bära ansiktsmasker om de ska vistas utomhus, samt hänga våta handdukar inomhus som kan dra till sig damm och minska luftdraget.

 Ozersk var länge en så hemlig stad att den inte existerade på kartor, och vill man besöka staden måste man begära specialtillstånd. Staden är omringad av vakter och taggtråd. 

Bränderna härjar på flera ställen i Ryssland. Brandröken har erkänts som en hälsofara även i Moskva.Foto: Alexander Zemlianichenko JrNatalja Manzurova, fysiker på Majak och som bor i Ozersk, säger till SR Ekot att stadens invånare inte blivit informerade om brandhotet. Hon anser att myndigheterna är cyniska. 

 - Det finns inga rutiner för evakuering av invånarna i Ozersk, säger hon. Faktum är att de som är födda där inte ens existerar i register, säger hon till radiokanalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.