Ryska bombplan hade FRA som övningsmål

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FRA.
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / Scanpix

Försvarsmakten har vägrat avslöja vilka mål de ryska bomplanen av typen Tu-22M3 hade natten den 29 mars i år vid en inflygning mot Sverige.

Enligt uppgifter till Expressen visar Försvarsmaktens analys att ett av målen var FRA:s hemliga anläggning på Lovön utanför Stockholm.

Svenska Dagbladet avslöjade bombövningen mot Sverige den 22 april i år. Försvarsmakten bekräftade senare delar av tidningens uppgifter. Det handlade om två bombplan med eskort av jaktplan av typen Su-27. De ryska flygplanen hade enligt honom genomfört "något slags övning".

Övningen innebar att de tunga ryska bombplanen, som kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen, kom in mot svenskt territorium från Sankt Petersburgsområdet, flög över Finska viken och sedan öster om Stockholms skärgård.

Istället för att flyga vidare söderut svängde planen av mot Sverige och övade angrepp mot två mål. Dessa mål ska senare ha identifierats av Must, svenska militära underrättelse- och särhetstjänsten.

Försvarsmakten har vägrat offentliggöra resultatet av den analysen, men Försvarsmaktsledningen och även regeringen har tagit del av informationen.

Svenska Dagbladets försvarsexpert Mikael Holmström har hävdat att det handlade om att ryska flygvapnet ville öva att bomba två av Sveriges mest känsliga militära anläggningar.

"Bomba Lovön"

Expressens källor pekar i dag ut en av dessa anläggningar.

– Det handlade om FRA, att öva på att bomba Lovön. Efter att Must analyserat händelseförloppet kom man fram till den slutsatsen, säger en av källorna.

Det är från Lovön som Sverige som svenska militära underrättelsetjänsten bedrivit och bedriver avancerad signalspaning mot bland annat det ryska ledarskiktet. På fackspråk kallas sådan spaning för SIGINT. Det har under senare år blivit en allt viktigare del av svenska Försvarsmaktens och militära underrättelse- och säkerhetstjänstens verksamhet.

Försvarsmakten vill inte kommentera Expressens uppgifter. 

– Försvarsmakten har redan på ett väldigt grundligt sett kommenterat händelsen och vi ser ingen anledning att kommentera de här uppgifterna som florerar i media just nu, säger Richard Kjaergaard, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

SVT:s "Uppdrag granskning" har tagit del av handlingar som läckts av Edward Snowden, som arbetat åt NSA, National Security Agency, vilket är USA:s motsvarighet till FRA. Handlingarna avslöjar tidigare okända detaljer om hur Sveriges militära underrättelsetjänst samarbetar med bland annat USA:s underrättelsetjänster. Dokumenten visar bland annat att NSA ser svensk militär underrättelsetjänst som en viktig partner när det gäller att få information angående det ryska ledarskiktet.

Via NSA ska USA:s militära underrättelsetjänst, DIA, men sannolikt också CIA, ha fått ta del av den svenska signalspaningen mot Ryssland.  

Sverige har historiskt haft en intensiv signalspaning riktad mot Sovjetunionen och senare Ryssland. De senaste årens militära upprustning i Ryssland har bidragit till att FRA:s signalspaning mot Ryssland ansets vara allt viktigare.

Avlyssningen pågår inte bara från Lovön utan också från två speciella flygplan men även från fartyg och andra fasta anläggningar.

Utrikesminister Carl Bildt, M, kommenterade i maj i år Svenska Dagbladets avslöjande, som blev mycket omdiskuterat. 

För Dagens Nyheter tillbakavisade han uppgifterna och kallade den efterföljande debatten för "rätt hysterisk".

– Det finns inget sakligt underlag för påståendet att de övade anfall mot Sverige, sa Carl Bildt till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.