FRA. Foto: Gunnar Lundmark / Svd / Scanpix
FRA. Foto: Gunnar Lundmark / Svd / Scanpix

Ryska bombplan hade FRA som övningsmål

Publicerad

Försvarsmakten har vägrat avslöja vilka mål de ryska bomplanen av typen Tu-22M3 hade natten den 29 mars i år vid en inflygning mot Sverige.

Enligt uppgifter till Expressen visar Försvarsmaktens analys att ett av målen var FRA:s hemliga anläggning på Lovön utanför Stockholm.

Svenska Dagbladet avslöjade bombövningen mot Sverige den 22 april i år. Försvarsmakten bekräftade senare delar av tidningens uppgifter. Det handlade om två bombplan med eskort av jaktplan av typen Su-27. De ryska flygplanen hade enligt honom genomfört "något slags övning".

Övningen innebar att de tunga ryska bombplanen, som kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen, kom in mot svenskt territorium från Sankt Petersburgsområdet, flög över Finska viken och sedan öster om Stockholms skärgård.

Istället för att flyga vidare söderut svängde planen av mot Sverige och övade angrepp mot två mål. Dessa mål ska senare ha identifierats av Must, svenska militära underrättelse- och särhetstjänsten.

Försvarsmakten har vägrat offentliggöra resultatet av den analysen, men Försvarsmaktsledningen och även regeringen har tagit del av informationen.

Svenska Dagbladets försvarsexpert Mikael Holmström har hävdat att det handlade om att ryska flygvapnet ville öva att bomba två av Sveriges mest känsliga militära anläggningar.

"Bomba Lovön"

Expressens källor pekar i dag ut en av dessa anläggningar.

– Det handlade om FRA, att öva på att bomba Lovön. Efter att Must analyserat händelseförloppet kom man fram till den slutsatsen, säger en av källorna.

Det är från Lovön som Sverige som svenska militära underrättelsetjänsten bedrivit och bedriver avancerad signalspaning mot bland annat det ryska ledarskiktet. På fackspråk kallas sådan spaning för SIGINT. Det har under senare år blivit en allt viktigare del av svenska Försvarsmaktens och militära underrättelse- och säkerhetstjänstens verksamhet.

Försvarsmakten vill inte kommentera Expressens uppgifter.

– Försvarsmakten har redan på ett väldigt grundligt sett kommenterat händelsen och vi ser ingen anledning att kommentera de här uppgifterna som florerar i media just nu, säger Richard Kjaergaard, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

SVT:s "Uppdrag granskning" har tagit del av handlingar som läckts av Edward Snowden, som arbetat åt NSA, National Security Agency, vilket är USA:s motsvarighet till FRA. Handlingarna avslöjar tidigare okända detaljer om hur Sveriges militära underrättelsetjänst samarbetar med bland annat USA:s underrättelsetjänster. Dokumenten visar bland annat att NSA ser svensk militär underrättelsetjänst som en viktig partner när det gäller att få information angående det ryska ledarskiktet.

Via NSA ska USA:s militära underrättelsetjänst, DIA, men sannolikt också CIA, ha fått ta del av den svenska signalspaningen mot Ryssland.

Sverige har historiskt haft en intensiv signalspaning riktad mot Sovjetunionen och senare Ryssland. De senaste årens militära upprustning i Ryssland har bidragit till att FRA:s signalspaning mot Ryssland ansets vara allt viktigare.

Avlyssningen pågår inte bara från Lovön utan också från två speciella flygplan men även från fartyg och andra fasta anläggningar.

Utrikesminister Carl Bildt, M, kommenterade i maj i år Svenska Dagbladets avslöjande, som blev mycket omdiskuterat.

För Dagens Nyheter tillbakavisade han uppgifterna och kallade den efterföljande debatten för "rätt hysterisk".

– Det finns inget sakligt underlag för påståendet att de övade anfall mot Sverige, sa Carl Bildt till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag