Ryska bombflyg övade mot Sverige

Publicerad

STOCKHOLM. Nu avslöjas ännu en närgången rysk övning på Östersjön.

Enligt SVT Rapport övade ryska bombflyg under förra veckan med Ölands södra udde som mål.

Försvarsmakten håller nu situationen under uppsikt.

Ryska bombflyg gjorde offensiva övningar vid Ölands södra udde i förra veckan rapporterar SVT. Under en timme genomfördes anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum av fem ryska plan, varav två bombplan.

– Jag tror att syftet var att öva det strategiska bombflyget, att genomföra olika typer av anfall, och det är inte omöjligt att de också ville markera rysk närvaro i södra Östersjön, säger Anders Persson, tillförordnad flygtaktisk chef vid Försvarsmakten till SVT.

Skickade upp Jas

Vid övningen skickade försvaret upp två svenska Jas-plan för att markera närvaro. Det gjordes inte när Ryssland gjorde en liknande övning i närheten av Gotska Sandön i våras.

Anders Persson anser att det ryska uppträdandet är betydligt mer offensivt än det svenska. Men försvarsminister Karin Enström (M) ser inget direkt hot från Ryssland.

– Man ska komma ihåg att man har rätt att öva på internationellt luftrum. Det har inte skett någon kränkning, säger hon till TT.

Enligt Enström är Sverige det land som genomför flest flygövningar över Östersjön.

– Vi ser en ökad verksamhet i Östersjöregionen sedan en tid tillbaka, även Ryssland har utökat sin verksamhet. När jag träffade min ryske kollega i somras beskrev han att de skulle genomföra flera övningar.

Oklart om de hade skarpa vapen

De fem planen befann sig enligt Försvarsmakten mellan fem och sju minuters flygtid från svenskt territorium och man tros ha rört sig på en höjd av 7000 - 9000 meter med de fem planen av modellen TU 22-m.

– Händelsen i sig skedde inte speciellt nära Sverige men det var sättet man flög med rak kurs som är mer offensivt, säger Anders Persson till Expressen.se.

Han säger att man inte vet om de fem planen var bestyckade med skarpa missiler, och han understryker att man inte ser händelsen som en fientlig handling.

– Vi betraktar det som en utökad övningsverksamhet. Man talar om för de närliggande nationerna att man kan flyga på det här sättet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag