Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska bombflyg övade mot Sverige

STOCKHOLM. Nu avslöjas ännu en närgången rysk övning på Östersjön.

Enligt SVT Rapport övade ryska bombflyg under förra veckan med Ölands södra udde som mål.

Försvarsmakten håller nu situationen under uppsikt.

Ryska bombflyg gjorde offensiva övningar vid Ölands södra udde i förra veckan rapporterar SVT. Under en timme genomfördes anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum av fem ryska plan, varav två bombplan.

– Jag tror att syftet var att öva det strategiska bombflyget, att genomföra olika typer av anfall, och det är inte omöjligt att de också ville markera rysk närvaro i södra Östersjön, säger Anders Persson, tillförordnad flygtaktisk chef vid Försvarsmakten till SVT.

Skickade upp Jas

Vid övningen skickade försvaret upp två svenska Jas-plan för att markera närvaro. Det gjordes inte när Ryssland gjorde en liknande övning i närheten av Gotska Sandön i våras.

Anders Persson anser att det ryska uppträdandet är betydligt mer offensivt än det svenska. Men försvarsminister Karin Enström (M) ser inget direkt hot från Ryssland.

– Man ska komma ihåg att man har rätt att öva på internationellt luftrum. Det har inte skett någon kränkning, säger hon till TT.

Enligt Enström är Sverige det land som genomför flest flygövningar över Östersjön.

– Vi ser en ökad verksamhet i Östersjöregionen sedan en tid tillbaka, även Ryssland har utökat sin verksamhet. När jag träffade min ryske kollega i somras beskrev han att de skulle genomföra flera övningar.

Oklart om de hade skarpa vapen

De fem planen befann sig enligt Försvarsmakten mellan fem och sju minuters flygtid från svenskt territorium och man tros ha rört sig på en höjd av 7000 - 9000 meter med de fem planen av modellen TU 22-m.

– Händelsen i sig skedde inte speciellt nära Sverige men det var sättet man flög med rak kurs som är mer offensivt, säger Anders Persson till Expressen.se.

Han säger att man inte vet om de fem planen var bestyckade med skarpa missiler, och han understryker att man inte ser händelsen som en fientlig handling.

– Vi betraktar det som en utökad övningsverksamhet. Man talar om för de närliggande nationerna att man kan flyga på det här sättet, säger han.