Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska kosmonauter kom till ISS – i ukrainska färgerna

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.
Astronauterna i sina gulblå dräkter.
Foto: AP / TT
Här lyfter den ryska Soyuz-farkosten från Kazakstan.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

De är de första nyanlända kosmonauter till den internationella rymdstationen ISS sedan Ryssland invaderade Ukraina.

När de svävade in genom luckan bar de tre ryssarna dräkter i gult och blått.

Den ukrainska flaggans färger.

För första gången sedan den ryska invasionen av Ukraina lyfte en rysk rymdfarkost, med ryska kosmonauter, mot den internationella rymdstationen ISS på fredagen.

Efter några timmars färd dockade deras Soyuz-farkost med ISS. Bilder på en av kosmonauterna, ledaren Oleg Artemyev, som togs precis innan dockningen visar att han då bar en blå dräkt. Men när luckan öppnades och de ryska kosmonauterna kom in hade de bytt om till minst sagt uppseendeväckande kläder: Dräkter i gult med tydliga blåa inslag: Ukrainas färger. 

Nykomlingarna togs emot med glädje av de två landsmännen, fyra amerikanerna och tysken som fanns ombord. De ryska kosmonauterna sa ingenting om deras val av kläder var ett ställningstagande – men många misstänker det. 

Kosmonauterna förklaring: Fanns så mycket gult

Eric Berger, som bevakar rymden för sajten Ars Technica, skriver på Twitter: ”Deras färgval på rymdkläderna är slående” och lägger ut jämförande bilder på de ganska färglösa kläder kosmonauterna brukar komma till ISS med.

Han noterar dock att packningen oftast sker månader i förväg – men att det alltid finns utrymme för några sista föremål. ”De här färgerna är inte diskreta”, konstaterar han vidare.

https://twitter.com/SciGuySpace/status/1504943892965306382

Andra påpekar att de tre kosmonauterna alla har sin bakgrund på samma universitet, Bauman i Moskva, som också har färgerna gult och blått i sin logga – men färgerna på dräkterna är mer lika de gulblå färgerna i den ukrainska flaggan. 

Oleg Artemyev själv fick frågan om valet av färg på dräkterna. Han bekräftade att alla nya team brukar få välja färg själva.

– Men när det blev vår tur fanns det så mycket gult material, så vi behövde använda det. Därför bär vi gult, sa han.

De blå strecken på dräkten fick ingen förklaring.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.


https://www.youtube.com/watch?v=g_bwB_ZHVs8

Förvirringen i live-tv – när Putin försvinner

Sändningen bryts mitt i talet på massmötet: ”Förvånande”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.