Ryska ambassaden står fast vid kritiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inlägget publicerades under fredagen.
Rysslands ambassad i Stockholm.
Foto: Sven Lindwall

Den ryska ambassaden står fast vid de hårda kommentarer man riktade mot svenska politiker och militärer på fredagen.

Nu menar Rysslandskännaren Gregory Simons att Ryssland tar till beprövade metoder efter att relationerna med Sverige på flera håll har fallerat.

– Ofta när Ryssland känner att de tappar greppet går man till symboliskt angrepp med hård retorik, säger han.

Under fredagen publicerade den ryska ambassaden ett inlägg på sin officiella Facebook-sida där man gick till angrepp mot det svenska etablissemanget. Bland annat skrev man att svenska politiker och militärer verkar drabbas av minnesförlust varje gång man uttalar sig om Ryssland.

När Expressen tog kontakt med ambassaden med uppföljningsfrågor till inlägget så bemöttes korrespondensen med ett kort mejlsvar:

– Du kan hitta alla våra synpunkter i detta sammanhang i vårt Facebook-inlägg. Det är Ambassaden som står bakom den här kommentaren liksom alla andra inlägg på vårt Facebook- och Twitter-hemsidor, svarar Natalia Zlatkina, ryska ambassadens tf pressattaché.

Gregory Simons är associerad forskare på Utrikespolitiska institutets Rysslandsprogram, med öppen diplomati och krishantering som expertområden.

Godkännande från Moskva?

– Ett sådant här utspel bör i alla lägen ha godkänts av ambassadören. Det kan också vara så att han har behövt ett godkännande från Moskva innan publicering, säger han.

Simons menar att Facebook-meddelandet är ett resultat av att Sverige och Ryssland har nått ett läge där man brutit stor del av kontakten, länderna emellan.

– Ofta när Ryssland känner att de tappar greppet går man till symboliskt angrepp med hård retorik, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det finns flera syften. En är att vädra den ryska frustrationen, men på ett eget ryskt sätt är det förmodligen också en olivkvist och ett erbjudande om att göra något åt den rådande situationen.

Tog fel på dag

Samtidigt menar Simons att det mycket väl kan finnas legitim kritik från ryskt håll. Han nämner det ryska 70-årsfirandet av segern i andra världskriget som ett exempel, då representanter från Försvarshögskolan vid flera tillfällen klagade på att man inte bjudits in till firandet den 8:e maj, snarare än 9:e maj som är den faktiska dagen som firas i Ryssland.

– Bristen på förståelse är stor även från den svenska sidan, säger Gregory Simons.

Han menar att utspelet inte bara är politiskt.

– Det är också en kulturkrock vad gäller hur man uttrycker sig. Ryssarna är mer direkta och går direkt på kärnan, och för en svensk publik kanske detta kan framstå som konfrontativt och förolämpande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.