Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statsministern om ryska affischerna: Oacceptabelt

Magdalena Andersson: ”Finns en risk att främmande makt vill påverka det svenska debattklimatet”.
Affischerna sitter uppsatta utanför svenska ambassaden i Moskva, enligt bilderna.
Affischerna sitter uppsatta utanför svenska ambassaden i Moskva, enligt bilderna.
Affischerna sitter uppsatta utanför svenska ambassaden i Moskva, enligt bilderna.
Astrid Lindgren pekas ut som nazistsympatisör i den ryskspråkiga kampanjen.
Foto: LARS EPSTEIN / DN
Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Astrid Lindgren och andra historiska svenskar pekas ut som nazistsympatisörer i en påstådd desinformationskampanj, som sprids i sociala medier.

Affischer uppges ha satts upp på busshållplatser i Moskva och syftar på att Sverige är nazistvänligt, enligt flera experter.

”Vi (Ryssland) är emot nazism, men det är inte de (Sverige)”, är rubriken över bilder på Lindgren, Ingmar Bergman, Ingvar Kamprad och kung Gustav V.

– Det är naturligtvis ett helt oacceptabelt sätt att agera, sa statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff under tisdagen.

På sociala medier sprids bilder på planscher som uppges vara tagna utanför svenska ambassaden i Moskva. På affischerna hävdas att Ryssland är emot nazism – till skillnad från ett antal svenska historiska personligheter som pekas ut som nazistsympatisörer, enligt flera experter.

Senaste vändning från Moskva 'Vi är emot nazism, men det är inte de' med skyltar på Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Ingvar Kamprad (IKEA)”, skriver Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring och forskare vid Försvarshögskolan, i ett Twitter-inlägg.

https://twitter.com/OAJonsson/status/1521381865936072710?s=20&t=eqpB0ZtbNWVIksNTfkCbzQhttps://twitter.com/A_SHEKH0VTS0V/status/1521228176063700992?s=20&t=3zgTr_6yxwZD4c6YOdXfbg

Det är oklart när affischerna har satts upp och vem eller vilka som ligger bakom kampanjen.

Vladimir Putin har tidigare motiverat kriget i Ukraina med anledningen att landet behöver ”avnazifieras”.

Utpekandet av de svenska profilerna väcker ont blod hos personer som representerar deras arv. Astrid Lindgrens barnbarn, Olle Nyman, skriver till SR:s ”Kulturnytt” att:

”Astrid Lindgren var som alla vet en engagerad anti-nazist. Affischerna är en del av en medveten desinformationskampanj och har ingenting med sanningen att göra.”

Uppgifterna om Ingmar Bergmans påstådda nazism har tidigare florerat, hävdar Jan Holmberg, som är vd för stiftelsen Ingemar Bergman.

– Det har talats om Bergmans påstådda nazistsympatier då och då, även om de är helt grundlösa så kommer de upp då och då, så det är inte konstigt att de hittat dem, säger han till SR.

Statsministern: ”Oacceptabelt”

Den senaste tiden har Sveriges Natodebatt blivit allt mer intensiv i samband med att Sverige och Finland gemensamt väntas ta beslut om att lämna in medlemsansökningar i maj.

Under tisdagen träffade statsminister Magdalena Andersson Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin för att diskutera Nato-frågan.

Statsministern kommenterade den ryska affischkampanjen under en pressträff efter mötet i Berlin.

– Det är naturligtvis ett helt oacceptabelt sätt att agera, sa Magdalena Andersson under presskonferensen, och tillade:

– Men det är viktigt att säga redan nu i den diskussion som vi har i Sverige att vi kan vara mål för påverkansoperationer från främmande makt. Det är viktigt att alla svenskar är medvetna om, och inte minst ni i journalistkåren, känner till att det finns en risk att främmande makt vill försöka påverka det svenska debattklimatet.

”Väljer att börja peka ut Sverige”

Enligt rysslandskännaren Patrik Oksanen är affischen en del i den ryska statens propagandakampanj att ”utmåla omvärlden som nazister”.

– Nu riktar det sig mot Sverige, och det är ganska lätt att göra kopplingen till den pågående process som vi har om Nato-medlemskap att man då väljer att börja peka ut Sverige som en stat med nazistiskt förflutet, säger Patrik Oksanen, senior fellow på tankesmedjan Frivärld.

Han tillägger:

– Den ryska kampanjen att måla ut grannländer som nazistiska är gammal, den går tillbaka till flera år före händelserna 2014.

”Även i propagandan mot Ukraina”

Att använda historiska figurer i propaganda är inte ett nytt grepp för Ryssland, förklarar Östeuropaanalytikern Hugo von Essen.

– Att man fokuserar på historiska figurer, det gör man även i propagandan mot Ukraina. Det finns lite olika ukrainska historiska figurer som man använder sig av i rysk propaganda för att bevisa att ”Ukraina är nazister och har ett nazistiskt förflutet”, på samma sätt som man gör nu med Sverige, säger Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier hos Utrikespolitiska institutet.

Sveriges ambassad i Moskva vill inte lämna några kommentarer utan hänvisar till Utrikesdepartementet.

Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen 'Vår seger' som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om 'nazism' mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD i en kommentar.

Hotet i rysk stats-tv: Radioaktiv tsunami

Ryska propagandan • Hotar med ”Satan-2” och ”Poseidon” • ”Som en bondskurk”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.