Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska affärsmannen får behålla tomten vid Muskö

Stanislav Aleshchenkos fastighet på Muskö har oroat flera svenska myndigheter

Den ryska affärsmannen Stanislav Aleshchenko som äger en fastighet intill den topphemliga Musköbasen i Stockholms skärgård har betalat hela skatteskulden på 224 miljoner kronor.

Fastighet har vållat stor oro bland svenska myndigheter och pekats ut som en allvarlig säkerhetsrisk. 

Men nu får han tillbaka kontrollen över alla sina tillgångar i Sverige.

Skatteverkets omfattande utredning av Stanislav Aleshchenkos ekonomi visade att han levt i hemlighet i Sverige utan att betala skatt. Bara under 2016 hittade myndigheten över 700 miljoner kronor i kapitalinkomster som gömts med upplägg via Panama. Det resulterade i en restskatt på 224 miljoner kronor inklusive ränta. Pengarna har han tjänat i ryska företag som bland annat har sålt utrustning till det ryska kärnvapenprogrammet, enligt Expressens granskning av mannens bolag.  

Stanislav Aleshchenko på en bild från socialamedier.

På uppdrag av Skatteverket säkrade Kronofogden hans tillgångar i Sverige som bland annat omfattande en paradvåning på Östermalm, en Porsche, en Rolexklocka och fastigheten i området Guldboda på Muskö. Från fastigheten har man en fri vy över inloppet till den topphemliga marinbasen Muskö som är bas för den svenska marinen. Enligt Expressens uppgifter har flera svenska myndigheter reagerat på fastighetsinnehavet.

– Den ligger mycket illa till, säger en källa. 

Men det saknas i dagsläget lagstöd för att stoppa utländskt ägande av fastigheter av säkerhetsskäl. När Kronofogden tog fastigheten i beslag väcktes hoppet att situationen skulle lösas genom en tvångsförsäljning. Men Stanislav Aleshchenko betalade hela skatteskulden innan förfallodatumet den 26 januari och Förvaltningsrätten har nu beslutat att Kronofogden ska lämna tillbaka beslagtagna ägodelar. 

Beslutet om att häva betalningssäkringen av Aleshchenkos egendom i Sverige.

Försvarsmakten har tidigare sagt att ”med hänsyn till Sveriges säkerhet kan det finnas anledning att se över möjligheterna att agera i fall då ett fastighetsköp bedöms utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet.” Även Säkerhetspolisen har reagerat på uppgifterna. 

– Att antagonistiska stater innehar fastigheter i anslutning till platser som har betydelse för Sveriges säkerhet är något som skulle kunna möjliggöra underrättelseinhämtning, sa Fredrik Hultgren-Friberg presstalesperson på Säpo till SVT. 

Arkitektritning på det hus som ska byggas på tomten, bild från bygglovsansökan.

Den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist, S, beslutade om en utredning i somras som titta på möjligheterna att ändra lagen för att stoppa denna typ av fastighetsinnehav men någon utredare utsågs aldrig och arbetet har inte kommit i gång. 

– Jag kommer naturligtvis att följa upp vad som händer i den här frågan i förhållande till den nuvarande regeringen. Jag kommer inte släppa den här frågan. Det här en säkerhetsfråga som är viktigt för Sverige, sa Hultqvist i början på januari. 

Stora högar med grus på tomten som ligger vid inloppet till Musköbasen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

På fastigheten på Muskö pågår sedan en lång tid tillbaka ett omfattande byggprojekt av en lyxvilla med en helgjuten pool i betong och underjordiskt garage, musikrum och verkstad. 

Stora högar av grus ligger nu där det tidigare stod ett hus och bygget har sedan en tid stannat av.

Expressen har sökt försvarsminister Pål Jonsson, M, Försvarsmakten och Aleshchenkos svenska advokat.

Stanislav Aleshchenkos fastighet på Muskö har oroat flera svenska myndigheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.