Ryska 18-åringen använde Instagram – kan fängslas

Följ Expressens direktsändningar
Veronika Loginova mottog ett brev från en rysk åklagare.
Foto: Instagram
Nu får influencern juridisk hjälp.
Foto: Instagram

Den ryska skönhets- och modeinfluencern och bloggaren Veronika Loginova, 18, hävdar att hon riskerar uppemot sex års fängelse, rapporterar tidningen Vice.

Anledningen?

För att hon använder Instagram.

Veronika Loginova hävdar att hon har mottagit ett dokument från en åklagare i Ryssland och att hon nu riskerar uppemot sex års fängelse.

I dokumentet menar man att Veronika Loginovas aktiviteter på olika sociala plattformar kan ”ses som en form av deltagande i aktiviteter av en extremistorganisation” och att hennes innehåll kommer att genomgå en granskning, skriver Vice.

Enligt Veronika Loginova knackade även myndigheter på dörren hemma hos hennes familj.

”Är ni seriösa? Jag? En 18-årig tjej och modebloggare? En entreprenör, och skapare av ett modemärke, som betalar skatt till sitt land? En person som skriver om psykisk ohälsa och aldrig har vidrört någon politisk agenda på sin blogg?” frågar sig Veronika Loginova i ett inlägg på just Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CiszB9mDOC2/?hidecaption=true

Liknas vid ”en extremistorganisation”

Sedan invasionen av Ukraina har Ryssland blockerat och förbjudit såväl Instagram som Facebook. Ett företag som för statistik menar att antalet ryska användare på Instagram har minskat med 31 procent sedan invasionen inleddes, skriver tidningen Vice.

Influencern Veronika Loginova verkar inte vara den enda som använder sig av Instagram.

Tittar man på inlägg som har taggats med Moskva, rent geografiskt, kan man se flera ryska användare som förmodas ha använt sig av en så kallad VPN-tjänst. VPN står för ”virtuellt privat nätverk” och är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse mellan två punkter, till exempel mellan en dator och internet.

Veronika Loginova anklagas även för att ha ”utfört handlingar för att locka till sig användare på de sociala nätverken Instagram och Facebook”.

”Enligt åklagarens logik kommer vem som helst som säger ’följ mig på Instagram’ att hotas med fängelse”, skriver Veronika Loginova.

https://www.instagram.com/p/CiDMNftDEaZ/?hidecaption=true

Får juridisk hjälp

Utöver Instagram är Veronika Loginova även aktiv på Youtube där hon har 550 000 tusen prenumeranter, samt Tiktok där hon har 146 000 följare och närmare 3 miljoner gillamarkeringar.

”This is a total fuck up”, ”det här är helt åt helvete”, skriver Veronika Loginova.

Veronika Loginova har nu vänt sig till en firma som erbjuder så kallad pro bono-hjälp – kostnadsfri juridisk assistans – med fokus på censur och människors digitala rättigheter, där hennes ärende väntas tas vidare.

Firman uppger för Vice att man har överklagat och inväntar ytterligare information.

Bilderna inifrån svenska influencernas skandalfest: 

Filmen raderades efter massiv kritik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.