Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk underrättelseofficer dödad i Mariupol

Underrättelseofficeren Alexey Glushchak, 31, var högt uppsatt inom GRU, Rysslands militära underrättelsetjänst.
Foto: 72.ru
I ryska medier har bilder från Glushchaks begravning publicerats.
Foto: 72.ru

Ryssland bekräftar att en högt uppsatt underrättelseofficer dödats i striderna i Ukraina.

Den ryska spionen Alexey Glushchak dödades i en ”topphemlig” operation i Mariupol, rapporterar The Sun och hänvisar till lokala medier.

Underrättelseofficeren Alexey Glushchak, 31, var högt uppsatt inom GRU, Rysslands militära underrättelsetjänst.

Ryssland bekräftar dödsfallet, men vill inte ge några detaljer om dödsorsaken.

”På grund av strikt sekretess om den militära operationen kommer omständigheterna kring hjälten från Tyumens död inte att avslöjas”, uppger landet i ett uttalande enligt flera medier, bland annat The Sun.

Bilder från officerens begravning har spridits i medier. Bland annat har den ryska lokalsajten 72.ru publicerat bilder från begravningen som hölls i Glushchaks hemstad Tyumen i Sibirien.

Flera generalmajorer dödade

Tidigare har tre ryska generalmajorer har dödats under invasionen i Ukraina, enligt ukrainska försvaret.

Den första generalmajoren som dödades i strid var Andrej Suchovetskij. Den 5 mars sköts han ihjäl av en prickskytt under striderna om flygbasen Gostomel, strax utanför huvudstaden Kiev.

Några dagar senare dödades generalmajoren Vitaly Gerasimov i samband med strider runt Charkiv, Ukrainas näst största stad.

Fredagen den 11 mars uppgav det ukrainska försvaret att generalmajor Andrej Kolesnikv dödats under invasionen. Han ska ha lett det 29:e förbandet i Rysslands östra militärdistrikt.

Dödstalen skiljer sig

Det ukrainska försvarsdepartementet släppte under måndagsförmiddagen en ny lista av förluster de hävdar att de åsamkat den ryska militären.

De hävdar att de har dödat över 12 000 ryska soldater, förstört minst 389 stridsvagnar, 1 249 bepansrade stridsfordon och 77 flygplan från dess att kriget började 24 februari till i dag 14 mars.

Ryssland har inte presenterat information om antalet döda sedan i onsdags förrförra veckan. Då gavs siffror om 498 dödade ryska soldater och 2 870 dödade ukrainska soldater.

Mannen går i parken – då exploderar missilen i ett eldhav

De ryska attackerna allt närmare Kiev.

Följ händelseutvecklingen i Ukraina, område för område


Paus i fredssamtalen: ”Väntar nyheter i kväll”

President Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podoliak har delat en bild på Twitter från dagens pågående förhandlingarna med Ryssland över videolänk. Han skriver att båda parter har uttrycker sina positioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.