Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk ubåt läcker radioaktivt material i Norska havet

Dagens tre största utrikesnyheter.
Det norska forskningsteamet tog prover från ett ventilationshål på atomubåten Komsomolets som sjönk i Norska havet år 1989.Foto: Havforskningsinstituttet / Havforskningsinstituttet
Vattenproven innehåll nivåer av radioaktivt material som var 800 000 gånger det normala.Foto: Havforskningsinstituttet / Havforskningsinstituttet

Den sovjetiska atomubåten Komsomolets förliste i Norska havet efter en brand år 1989.

Nu har norska forskare upptäckt att vraket läcker radioaktivt cesium.

Som högst uppmättes nivåer av radioaktivt material som var 800 000 gånger det normala.

Ett team från Havforskningsinstituttet i Bergen upptäckte läckan under en expedition till vrakplatsen, i närheten av Björnön i Norska havet.

Forskningsteamet, som skickats ut till vraket på uppdrag av Norges strålskyddsmyndighet observerade ett ”moln” som trängde ut från ett ventilationshål.

När ett vattenprov från ventilationshålet analyserats fann de att det innehöll mycket förhöjda halter av radioaktivt cesium. 

De högsta nivåerna låg på 800 000 gånger högre än de nivåer av radioaktivt material som vanligtvis observeras i Norska havet, enligt forskarnas rapport.

Höga nivåer men ingen risk för människor eller fisk

Trots de höga nivåerna innebär läckan ingen risk för människor, fiskar eller andra havsdjur.

– Vi tog prover från det här specifika ventilationshålet eftersom ryssarna har dokumenterat läckor här både på 1990-talet och nu senast 2007, säger expeditionsledaren Hilde Elise Heldal.

– Så vi blev inte förvånade över att vi fann höga nivåer här.

En av K-278 Komsomolets två kärnvapentorpeder filmas av det norska forskarteamet.Foto: Havforskningsinstituttet / Havforskningsinstituttet

Forskarnas tester visade att vattenprovet innehöll runt 100 bequerel per liter, i jämförelse med de 0.001 bequerel per liter som är normalt.

– Nivåerna vi uppmätte var klart över vad som är normalt i haven, men dom var inte alarmerande höga, säger Hilde Elise Heldal.

När forskningsteamet tog vattenprover från några meter över ventilationshålet fann de inga förhöjda nivåer.

Sovjetisk kärnkraftsubåt sjönk för 30 år sedan

Den sovjetiska atomubåten K-278 Komsomolets sjönk till botten av Norska havet i april 1989 efter att en brand brutit ut ombord.

Totalt omkom 42 personer när ubåten, som nu ligger på 1 700 meters djup, förliste.

Komsomolets hade två kärnvapentorpeder ombord, vilka efterhand började läcka  plutonium-239. 

Läckorna har dock tätats vid ett flertal expeditioner under mitten av 1990-talet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.