Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk styrka har tagit svenska pansarvapen

Ska relativt enkelt träffa mål på upp till 300 meters avstånd • Kan bara användas en gång.
Vapenexperten Rein Pella är lärare på Institutionen för försvarssystem vid Försvarshögskolan.
Foto: Privat
De svenska pansarskotten som beslagtagits.

Ryska propagandakanaler har publicerat bilder över ett specialförband som slagit till mot en ukrainsk bas utanför Kiev – och konfiskerat svenska vapen.

Vapenexperten Rein Pella bekräftar att det är två Pansarskott 86 som ryssarna har tagit i beslag, men förklarar att de inte har någon större militär nytta.

– Det är en värdering man gör när man skickar vapen.

Under torsdagen fattade Sveriges riksdag beslut om att skicka ytterligare 5 000 pansarskott till Ukraina, som ett led i arbetet för att stötta landet mot Rysslands anfallskrig. Beslutet klubbades enhälligt i kammaren, bara timmar efter president Zelenskyjs hyllade tal inför församlingen.

Som Expressen tidigare berättat har svenska vapen redan kommit till användning i kriget: Förutom den tidigare leveransen av 5 000 pansarskott (internationellt AT4) har Storbritannien och Luxemburg skickat tusentals exemplar av den svenskutvecklade pansarvärnsroboten Robot 57, även kallad NLAW. 

Men vapnen som cirkulerar riskerar också att hamna i ryska händer. Enligt ett inlägg som publicerades under onsdagen av ett proryskt konto på Telegram, som kallar sig ”Ryska vårens krigskorrespondenter”, har ett ryskt specialförband lyckats komma över två Pansarskott 86 under ett tillslag mot en ukrainsk bas nära staden Tjernihiv, norr om huvudstaden Kiev. 

Del av informationskriget

Uppgifterna har återpublicerats på den ryska propagandasajten Rusvesna samt av kontot ”Ukraine Weapons Tracker” på mikrobloggen Twitter. Det sistnämnda är en trovärdig källa över hur vapen levereras och används i Ukraina, enligt vapenexperten Rein Pella, lärare på Institutionen för försvarssystem vid Försvarshögskolan.

Han förklarar att vapen som erövras i strid sällan har någon större militär nytta, men är desto viktigare i informationskriget.

– Det är en del i den ryska propagandan för att skapa opinion och diskussion. Av samma anledning publicerar ukrainska källor i sin tur bilder på nedskjutna ryska stridsvagnar och erövrade vapen. De här två pansarskotten kommer ryssarna sannolikt att använda i nästa strid, men de har ingen avgörande betydelse, säger Rein Pella. 

https://twitter.com/UAWeapons/status/1506642077513310208

Bilder från räden mot militärbasen visar hur den ryska styrkan har eldat upp fordon och erövrat en mindre mängd vapen. Enligt vapenexperten verkar det ha skett någon form av konfrontation på platsen, eftersom det ena pansarskottet är färgat av blod.

– Det måste ha gått ganska hett till. Båda pansarskotten är dessutom osäkrade och skjutklara. Det var nog en strid där man har tagit upp pansarskotten och gjort dem klara för att skjuta, men inte hunnit. 

Levereras till Moskva

Rein Pella har även tidigare sett exempel på hur ryska propagandakonton skyltar med svenska vapen – bland annat från separatisterna i Donbass – men då har det visat sig vara tomhylsor. Pansarskott 86 är nämligen designat för engångsbruk, och kan bara avfyras vid ett tillfälle.

Att vapen riskerar att hamna i fel händer är något som alltid måste övervägas vid export, menar vapenexperten. Enstaka pansarskott räknas inte som en stor förlust, men det finns också bilder på hur separatisterna i Donbass har erövrat ett komplett system av den amerikanska pansarvärnsroboten Javelin.

Enligt Rein Pella har robotsystemet sannolikt skickats vidare till Moskva, där ryska forskare kan studera och kopiera teknologin. 

– På samma sätt skickar Ukraina troligen sina erövringar till USA. Alla specialfordon, luftvärnssystem och telekrigsenheter levereras med stor sannolikhet till den allierades sida, säger han.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi om • Rysslands ”ångvältstaktik” • Ukrainas motstånd • Krigets framtid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.