Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk signalspaning mot det svenska försvarshögkvarteret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen.
Foto: I99pema

Edward Snowden visade att svenska underrättelsetjänster samarbetar med USA för att få och dela information om ryska ledare.

Nu kan Expressen avslöja att Ryska handelsdelegationen signalspanar på Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.

Under måndagen avslöjade Expressen att de ryska bombplanen som flög över Sverige den 29 mars i år hade FRA:s hemliga anläggning på Lovön utanför Stockholm som mål. Bombplanen, av typen Tu-22M3, ska enligt Expressens källor ha genomfört en bombövning mot bland annat FRA:s anläggning.

De ryska flygplanen, som kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen, flög in mot svenskt territorium från Sankt Petersburgsområdet. Sedan ska planen ha övat angrepp mot två svenska mål, varav ett var den hemliga anläggningen på Lovön. Det är från den anläggningen som den svenska militära underrättelsetjänsten bedriver signalspaning mot ryska ledare.

Sker från Lidingö

Visselblåsaren Edward Snowden har tidigare läckt handlingar som visar hur Sveriges militära underrättelsetjänster samarbetar med USA:s motsvarigheter för att få information om det ryska ledarskiktet.

Nu kan Expressen avslöja att Ryssland utövar signalspaning mot Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen i Stockholm. Enligt en av Expressens källor sker spaningen från ett bestämt håll:

– Den pågår från Ryska handelsdelegationen på Lidingö, säger en källa.

Exakt hur Försvarsmaktens experter på signalskydd kommit fram till att signalspaningen mot högkvarteret sker därifrån vill inte Expressens källa uppge.

Men medvetenheten om att samtal kan avlyssnas är mycket hög på Lidingövägen. Personalen får ständigt påminnelser om att tänka på vad de säger när de pratar i mobil eller vanlig telefon. Samma strikta restriktioner gäller mejl.

Försvarsmakten delar ut så kallade kryptotelefoner till högre befäl eller andra som bedöms behöva det i tjänsten. En särskild avdelning på Must (militära underrättelse- och säkerhetstjänsten) utarbetar så kallade kryptonycklar.

Vid vissa tillfällen genomför Must kontroller av de anställda på både högkvarteret men också andra platser för att undersöka om de följer instruktionerna att aldrig diskutera sekretessbelagd information i till exempel mobiltelefon.

Diskuterade hemlig information

Kontrollerna sker öppet och de anställda får information på anslag om att det pågår. Kontrollerna görs bland annat från mobila signalspaningsenheter.

Trots att högkvarterets anställda varnats har man ändå funnit allvarliga säkerhetsbrister vid flera tillfällen.

– Man kom vid ett tillfälle på att officerare vid Specialförbanden diskuterat hemlig information när de talat med varandra på mobiltelefon, uppger en källa.

Specialförbandens verksamhet, som bland annat innebär hemliga operationer utomlands, omgärdas av mycket hög sekretess.

Risken för att bli avlyssnad i närheten av högkvarteret anses av anställda vara så hög att de aldrig pratar om något känsligt i mobiltelefonerna.

Vill inte kommentera uppgifterna

Försvarsmakten vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om signalspaning från Ryska handelsdelegationen.

– Vi har ingen anledning att kommentera uppgifter i medierna om signalspaning. Vi vidtar de säkerhetsåtgärder vi behöver göra för att vi ska lösa våra uppgifter, säger Philip Simon, pressekretare på Försvarsmakten till Expressen.

Simon vill inte heller kommentera att personalen på Högkvarteret varnats om spaningen samt att man vidtagit säkerhetsåtgärder.

– Vad vi har för säkerhetssystem och vilka åtgärder vi vidtar är ingenting som vi kommentar. Säkerhet är en viktig faktor för oss. Hur och varför vi genomför de olika delarna är ingenting vi kommenterar, säger Simon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.